— dinsdag 15 oktober 2013, 15:12

Groot-Brittannië pakt smaad aan

Het wordt steeds moeilijker voor buitenlanders om in Groot-Brittannië smaadzaken tegen internationale uitgaven te starten. Het Brits Hooggerechtshof heeft twee zaken met betrekking tot smaad eruit gegooid, meldt The Guardian. Groot-Brittannië stond in het verleden bekend om 'smaadtoerisme'. Eisers uit diverse landen probeerden bij Britse rechtbanken bijvoorbeeld Amerikaanse publicisten het zwijgen op te leggen; in het Britse recht is de meningsuiting minder vergaand beschermd dan in de VS. Advocaten hebben de uitspraken van het Hooggerechtshof dan ook verwelkomd. De uitspraken lijken een voorloper te zijn van de 'Defamation Act 2013', die later dit jaar door het Britse parlement zal worden aangenomen. Met die wet wordt het voor buitenlandse eisers veel moeilijker om via Groot-Brittannië verhaal te halen bij buitenlandse uitgaven als ze ergens niet mee eens zijn.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.