banner persveilig

— woensdag 16 juni 2010, 09:01

Taaltip: WK voetbal of WK-voetbal?

Wereldkampioenschap voetbal wordt afgekort als WK voetbal. De afkorting WK is ingeburgerd met hoofdletters, in tegenstelling tot het volledige woord wereldkampioenschap. De sport waar het om gaat (voetbal), staat in kleine letters los achter de afkorting. Als je de woordgroep WK voetbal combineert met een ander woord, zodat er een samenstelling ontstaat, komt er een streepje tussen WK en voetbal: WK-voetbalgekte, WK-voetbalkaartjesverkoop, WK-voetballogo, enz. WK-voetbal is ook mogelijk, maar heeft een andere betekenis. Nu ligt de klemtoon op de K van WK, en niet op voetbal. De betekenis is 'een soort voetbal'. Dat kan letterlijk de bal zijn, zoals in 'Hadden ze geen betere WK-voetbal kunnen maken dan die zwabberende jabulani?' Maar er kan ook een manier van voetballen mee worden bedoeld: 'De wedstrijd tussen Engeland en de Verenigde Staten vond ik typisch WK-voetbal.' WK-voetbal lijkt in dat laatste geval op samenstellingen als boerenkoolvoetbal, kluitjesvoetbal en profvoetbal, die ook typen voetbal aanduiden.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.