e learning nvj

— donderdag 2 juli 2020, 11:50 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: reikhalzend/halsreikend

Wat is goed: reikhalzend naar iets uitkijken of halsreikend naar iets uitkijken? Laatste wijziging: 2 juli 2020, 11:53

Het is allebei goed. De woorden betekenen ook zo goed als hetzelfde: ‘vol verlangen’. Reikhalzend is voor sommige mensen iets sterker: als je reikhalzend uitkijkt naar de zomer dan heb je een diep verlangen naar de zomer. Halsreikend heeft voor sommigen iets meer de bijbetekenis ‘nieuwsgierig’. Als je bijvoorbeeld halsreikend uitkijkt naar de finale van Wie is de mol?, dan kijk je ernaar uit omdat je zo benieuwd bent wie de mol is.

Reikhalzend
Reikhalzend is afgeleid van het werkwoord reikhalzen, dat letterlijk de hals uitstrekken betekent. Een oudere vorm was rekhalzen: ‘de hals rekken’. Iemand die zijn hals rekt, doet dat om bijvoorbeeld beter te kunnen zien wie er in de verte aankomt. Daardoor kreeg re(i)khalzen de bijbetekenis ‘sterk verlangen iets te kunnen zien’ en vandaar: ‘verlangend uitkijken naar een gebeurtenis, iets vurig verlangen’.

Er zijn niet veel Nederlandse werkwoorden die eindigen op een lichaamsdeel, zoals reikhalzen. Andere voorbeelden zijn knipogen, stampvoeten, knarsetanden en trekkebenen.

Halsreikend
Halsreikend lijkt logischer in elkaar te zitten dan reikhalzend: je interpreteert halsreikend als ‘met de hals (naar iets) reikend’. Al aan het begin van de negentiende eeuw komt halsreikend af en toe voor in kranten. De Dikke Van Dale nam het pas voor het eerst op in zijn twaalfde druk, uit 1992. Reikhalzend lijkt nog steeds gebruikelijker in de praktijk.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.