e learning nvj

— donderdag 7 mei 2020, 16:35 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Moederdag / moederdag

Wat is juist: Moederdag of moederdag? Moederdag wordt met een hoofdletter geschreven. Namen van feestdagen, (religieuze) feesten en gedenkdagen krijgen namelijk een hoofdletter. Andere voorbeelden zijn: Pasen, Kerstmis, Suikerfeest, Offerfeest, Chanoeka, Hemelvaart en Nieuwjaar. Laatste wijziging: 7 mei 2020, 16:38

Volgens de officiële spellingregels (waar onder andere het Groene Boekje en Van Dale zich aan houden) worden “informele aanduidingen” van feestdagen echter met een kleine letter geschreven. Dus Kerstmis is wel met een hoofdletter, maar de verkorte vorm kerst en de ‘informele’ feestdag eerste kerstdag niet. Het officiële Werelddierendag heeft wel een hoofdletter, maar het ‘informele’ dierendag niet.

Het verschil tussen formeel en informeel is echter lastig vast te stellen, en bovendien is dat onderscheid voor de meeste taalgebruikers in de praktijk niet erg relevant. Wie juist wil uitdrukken dat een bepaalde dag (in zijn ogen of in een bepaalde context) een feestdag of bijzondere herdenkingsdag is, kan dat in onze ogen gerust doen door een hoofdletter te gebruiken.

Samenstelling die geen feestdag aanduidt
Als de naam van een feest deel uitmaakt van een samenstelling die geen feestdag aanduidt, vervalt de hoofdletter. Voorbeelden: chanoekalamp, halloweenversiering, hemelvaartvakantie, kerstsfeer, moederdagaanbieding, palmpaasoptocht, poerimpret, sinterklaasgedicht, suikerfeestcadeautjes, vaderdagcadeau.

Ook afleidingen van feestdagen krijgen een kleine letter: hemelvaartachtig, kerstig.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.