— woensdag 23 juni 2010, 08:58

Taaltip: paars/Paars, -plus, -groen

Deze week bespreekt de Nederlandse informateur Uri Rosenthal de mogelijkheden voor een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Die combinatie wordt ook wel paars-plus genoemd, of soms paars-groen, zoals een vergelijkbare coalitie in België heette: rood van de sociaal-democraten en blauw van de liberalen geeft samen paars, en daar wordt dan groen aan toegevoegd. Omdat paarsgroen één mengkleur zou aanduiden, komt er in de betekenis 'paars en groen' een streepje in paars-groen. Ook in paars-plus wordt een koppelteken geschreven. Als aanduiding van een soort coalitie zijn deze woorden met een kleine letter, want het zijn dan geen eigennamen. Maar als met Paars, Paars-Groen of Paars-Plus naar een (vroeger) werkelijk regerende coalitie wordt verwezen, is het een eigennaam met een hoofdletter. Het Witte Boekje noemt Paars in de betekenis 'kabinet met socialisten en liberalen' en de stijlboeken van NRC Handelsblad (2000) en Trouw (2006) geven ook de benamingen Paars I en Paars II. Het bijvoeglijk naamwoord paars in bijvoorbeeld de paarse coalitie is dan weer met een kleine letter.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.