— donderdag 28 mei 2009, 08:48

Taaltip: hoe kort je data af?

Er is geen officiële regel voor het schrijven van afkortingen van dagen en maanden. Volgens de regels ligt bij het afkorten van namen van dagen en maanden een punt het meest voor de hand, dus ma., di., nov., dec., etc. Je spreekt deze afkortingen namelijk altijd als het volledige woord uit: je zegt niet 'ma' maar 'maandag' en niet 'nov' maar 'november'. Dat is anders bij bijvoorbeeld pc en hbo: die spreek je wél als afkorting uit en niet als 'personal computer' of 'hoger beroepsonderwijs'; die afkortingen krijgen daarom geen punt(en).

In het Groene Boekje staan geen afgekorte dag- of maandnamen; wel wordt in de leidraad het hierboven genoemde onderscheid gehanteerd. De woordenboeken van Van Dale (2005) en Koenen (2006) schrijven deze afkortingen zonder punt, de wat oudere woordenboeken Kramers (2002) en Verschueren (1996) juist met punt, en ook het Witte Boekje (2006) en het Witte Woordenboek (2007) geven de voorkeur aan de versie met een punt.

Het weglaten van de punt is vooral gangbaar bij het verkort weergeven van data (ma 16 nov 2009), bijvoorbeeld in tabellen. In lopende tekst heeft de versie mét punt de voorkeur. In verzorgde schrijftaal worden namen van dagen en maanden overigens voluit geschreven: maandag 16 november 2009.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.