Jodal

— dinsdag 21 april 2009, 09:04

Taaltip: tequilaatje

Je loopt met dit mooie weer langs een terras en je leest: 'Strijk hier neer voor een lekker Tequilla'tje!' Wat is er niet goed aan dat laatste woord? De hoofdletter T uit de Mexicaanse plaatsnaam Tequila verdwijnt zodra je er iets anders mee aanduidt. Net zoals je een fles bordeaux bestelt en een hamburger eet, drink je een tequila met een kleine t. 2.. In tequila staat maar één l, geen dubbele. In het Spaans staat ll voor een [j]-achtige klank, terwijl de enkele l gewoon als [l] klinkt. Daarom zou tequila ook in het Nederlands eigenlijk als [tuh-KIE-la] uitgesproken moeten worden. 3.. Een verkleinvorm van een woord dat op één klinker (behalve de y en de stomme e) eindigt, krijgt geen apostrof maar een verdubbeling van die klinker: cafeetje, fotootje, en dus ook tequilaatje. Laatste wijziging: 23 november 2017, 12:07

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.