e learning nvj

— donderdag 18 februari 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Forums / fora

Wat is het juiste meervoud van forum: forums of fora?

Het is allebei mogelijk, maar forums is het gebruikelijkst.

Forum komt uit het Latijn. Het heeft twee meervouden: het oorspronkelijke Latijnse fora en het vernederlandste forums. Het meervoud forums is het gebruikelijkst. Een paar voorbeeldzinnen:

Op forums/fora gelden bepaalde gedragsregels.
Ik ben lid van verschillende internetforums/internetfora over muziek.
De professor werd vaak gevraagd om zitting te nemen in forums/fora op congressen.

Er zijn meer Latijnse leenwoorden op -um die in het Nederlands twee meervouden hebben. Soms is er een betekenisverschil tussen de twee meervouden. Zo is het meervoud media de verzamelnaam voor kranten, radio, tv en internet; mediums betekent ‘paranormaal begaafden’ (zie ook deze pagina). Als meervoud van datum (‘dagaanduiding’) is zowel datums als data mogelijk; daarnaast heeft data de specifieke betekenis ‘gegevens’.

Discus en academicus
Naast deze woorden op -um heeft het Nederlands ook Latijnse leenwoorden op -us, zoals abortus en discus. Ook daarbij is het soms lastig de meervoudsvorm te bepalen. Meestal is het meervoud op -ussen juist: abortussen, discussen. Persoonsaanduidingen op -icus, zoals academicus en medicus, hebben altijd alleen een meervoud op -ici: academici, medici, neerlandici. Een heel enkele keer heeft een Latijns woord op -us geen meervoud op -i (dat heeft te maken met woordvormingsregels in het Latijn). Zo is het Latijnse meervoud van corpus (‘lichaam’) bijvoorbeeld corpora, dat van genus (‘geslacht’) is genera en dat van casus (‘geval’) en sinus (‘golf’) is het onveranderde casus en sinus. In het Nederlands zijn corpussen, casussen en sinussen ook juist.

Een ‘dubbel’ meervoud, zoals fora’s en medici’s, is overigens altijd fout. Het juiste meervoud is fora óf forums en medici.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.