— donderdag 13 juni 2019, 10:06 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: een gehyp(e)te film, een getyp(e)te brief

Correct zijn: ‘een gehypete film’ en ‘een getypte brief’.

De werkwoorden hypen en typen lijken op schrift op elkaar, maar ze worden verschillend vervoegd. In de vervoeging van hypen staat steeds een e achter de p, in die van typen niet. Dat heeft te maken met de uitspraak.

Hypen wordt uitgesproken als ‘haipen’; het is afgeleid van het Engelse leenwoord hype. Om de juiste uitspraak weer te geven, blijft de e van hype staan in de vervoeging: ik hype, hij hypet, hij heeft gehypet, een gehypete film. In de vervoeging van typen (uitspraak: ‘tiepen’, soms ook ‘tijpen’) is de e niet nodig voor de uitspraak: het is ik typ, hij typt, typte, getypt, een getypte brief.

Het voltooid deelwoord eindigt in beide gevallen op een t. Zowel bij hypen als bij typen eindigt de stam in de uitspraak namelijk op een p. Zie ook de pagina over vervoeging van aan het Engels ontleende werkwoorden op de website van Onze Taal. Zie ook de pagina over vervoeging van aan het Engels ontleende werkwoorden op de website van Onze Taal.

 

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.