e learning nvj

— dinsdag 3 maart 2009, 08:50

Taaltip: belangstelling in/voor, interesse in/voor

1. De veilingbezoekers hadden vooral belangstelling in schilderijen. 2. De veilingbezoekers hadden vooral belangstelling voor schilderijen. 3. De veilingbezoekers hadden vooral interesse in schilderijen. 4. De veilingbezoekers hadden vooral interesse voor schilderijen. Zin 2, 3 en 4 zijn juist. Het woord belangstelling kan volgens alle naslagwerken alleen met het voorzetsel voor worden gecombineerd, en niet met in. Opmerkelijk is dat belangstelling in wel mogelijk is in het Afrikaans, de dochtertaal van het Nederlands. Bij het synoniem interesse is het anders: zowel interesse voor schilderijen als interesse in schilderijen is juist. In de praktijk is interesse voor wat gewoner. Opvallend is verder dat bij het werkwoord (zich) interesseren het voorzetsel voor wordt gebruikt, maar bij het bijvoeglijk naamwoord geïnteresseerd juist in: 'Ze interesseren zich voor schilderijen' versus 'Ze zijn geïnteresseerd in schilderijen.'

Bekijk meer van

Taaltip
nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.