word studentlid

— donderdag 3 maart 2022, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Afgelasten / aflasten / aflassen

Taaltip: Afgelasten / aflasten / aflassen

Wat is juist: ‘De scheidsrechter gelastte / gelaste / lastte / laste de wedstrijd af’? Laatste wijziging: 3 maart 2022, 09:40

Juist is: ‘De scheidsrechter gelastte de wedstrijd af.’

Het hele werkwoord is afgelasten. Dat betekent: ‘beslissen dat iets niet doorgaat’.

Afgelasten bestaat uit af (dat hier het betekeniselement ‘ongedaan maken’ toevoegt, net zoals in afbestellen en afblazen) en gelasten (‘bevelen’). Het woord betekent dus eigenlijk ‘de beslissing (het ‘bevel’) dat iets zou plaatsvinden ongedaan maken’. De stam (het hele werkwoord min de uitgang -en) van dit werkwoord eindigt op een t. In de verleden tijd komt daar -te achter. Dat levert een dubbele t op: ‘De scheidsrechter gelastte de wedstrijd af.’

De Dikke Van Dale (2015) vermeldt aflassen en aflasten wel als vormvarianten van afgelasten, maar geeft daarbij de waarschuwing “niet algemeen”. Van Dale Hedendaags Nederlands vermeldt deze vormvarianten ook, maar noemt ze “onjuist”. Aflassen en aflasten komen dus geregeld voor (anders zouden ze niet in de woordenboeken opgenomen zijn), maar afgelasten geldt nog steeds als de beste vorm. Het woordenboek van Prisma vermeldt alleen afgelasten.

Nog een paar voorbeelden met afgelasten:
De organisatie gelast de wedstrijd af omdat het morgen te warm wordt.
De wedstrijd is jammer genoeg afgelast.
De fans waren teleurgesteld toen de zangeres haar concert de dag van tevoren afgelastte.

De afgelaste wedstrijd
Als het voltooid deelwoord van afgelasten als bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt, komt er maar één t: de afgelaste wedstrijd, het afgelaste concert. Zie ook deze pagina.

Inlassen
Het werkwoord inlassen betekent ‘invoegen, tussenvoegen’. Het bestaat uit het voorzetsel in en het werkwoord lassen (‘een verbinding aanbrengen’). Het heeft dus een heel andere herkomst dan afgelasten. In een zin als ‘De organisatie laste een pauze in’ is laste juist: aan de stam las voeg je de verledentijdsuitgang -te toe. Het is ook een ingelaste pauze: aan het voltooid deelwoord ingelast hoef je alleen maar een e te plakken.

Bekijk meer van

Taaltip

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.