basis naar compleet

— woensdag 16 september 2020, 15:47 | 1 reactie, praat mee

Petitie gestart om officier van justitie terug te krijgen bij zaak Gargard

Clarice Gargard maandag in de rechtszaal, samen met haar advocaat Sidney Smeets. - © Foto: ANP

De beslissing om officier van justitie Jacobien Vreekamp te verwijderen van de rechtszaak die journaliste Clarice Gargard heeft aangespannen tegen mensen die haar online hebben geïntimideerd, moet worden herzien. Dat vindt een groep steunbetuigers van Gargard. Middels een petitie verzamelen ze handtekeningen die het College van Procureur-Generaals ervan moeten overtuigen de beslissing van de Hoofdofficieren van Justitie te herzien.

Eerder deze week begon de rechtszaak die Gargard aanspande tegen 25 individuen. De aanleiding voor de rechtszaak zijn intimiderende berichten die de journaliste ontving toen ze in 2017 live verslag deed van een demonstratie tegen Zwarte Piet. De individuen maakten zich volgens Gargard schuldig aan intimidatie, het verspreiden van haat en het oproepen tot geweld.

Daags voor de rechtszaak werd officier van justitie Vreekamp, die de zaak twee jaar voorbereide, van de zaak gehaald door het Openbaar Ministerie. Aanleiding was ophef die was ontstaan rondom Vreekamp, die vorige week een besluit ondertekende waarin stond dat rapper Akwasi niet vervolgd hoefde te worden voor opruiing. Doordat Vreekamp samen met Kick-Out Zwarte Piet-voorman Mitchell Esajas zitting had in een anti-discriminatiemeldpunt, werd haar belangenverstrengeling verweten.

Hoewel het OM vindt dat er geen sprake is van belangenverstrengeling, werd Vreekamp zondagavond wel van de zaak van Gargard gehaald. Haar aanwezigheid zou, nu ze in de schijnwerpers staat, volgens het OM de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak.

De steunbetuigers die de petitie voor Gargard hebben opgezet, stellen dat het verwijderen van Vreekamp onterecht is. Ze spreken van een politieke campagne tegen Vreekamp, waar Gargard de dupe van wordt. “De motivering staat geheel los van de zaak waarin Clarice Gargard nu slachtoffer is. Iedere zaak moet in ons rechtssysteem op zijn eigen merites worden beoordeeld en niet op grond van overwegingen in een andere zaak.”

De steunbetuigers noemen het besluit Vreekamp te vervangen onevenredig. “Wij verzoeken u dan ook dringend om het besluit van de Hoofdofficier in te trekken en mevrouw Vreekamp weer op te laten treden als Officier in de zaak Gargard.” Op het moment van schrijven hebben een kleine 8000 mensen de petitie ondertekend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 17 september 2020, 13:49

Een Officier van Justitie moet hoe dan ook onafhankelijk zijn. Uiteraard moet hetzelfde gelden voor Clarice als ze geen duidelijke mening heeft en tegenstanders van haar moet vervolgd worden behalve als het niks voorstelt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.