— dinsdag 8 november 2016, 07:10 | 0 reacties, praat mee

Syrische journalist wint ‘Press Freedom Prize’

De Syrische journalist Hadi Abdullah, de Chinese nieuwssite 64Tianwang en de Chinese burgerjournalisten Lu Yuyu and Li Tingyu krijgen dinsdagavond de RSF-TV Monde Press Freedom Prize (voorheen de Press Freedom Prize, red.) uitgereikt. Tijdens de ceremonie in Strasbourg is Can Dündar, de Turkse journalist en voormalig hoofdredacteur van Cumhuriyet, de eregast.

De freelance journalist Hadi Abdullah wordt onderscheiden voor zijn verslaggeving van de Syrische burgeroorlog. De 29-jarige Syriër is volgens RSF “zonder aarzelen gevarenzones binnengetreden waar westerse journalisten niet langer wilden gaan.” Abdullah werd in januari kort ontvoerd door jihadisten van het al-Nusra-front en hij kwam volgens RSF regelmatig dicht bij de dood. Zo raakte hij ernstig gewond toen een bom ontplofte op de plek waar hij verbleef. Zijn collega en cameraman kwam om.

64Tianwang wint de prijs in de categorie media. De site en diens burgerjournalisten zijn al doelwit van de Chinese overheid sinds RSF twaalf jaar geleden een prijs overhandigde aan oprichter en journalist Huang Qi. De burgerjournaisten steken hun nek uit om de bevolking te informeren en zijn vaak doelwit van cyberaanvallen.

In de categorie burgerjournalisten gaat de prijs naar Lu Yuyu en partner Li Tingyu. Het duo werd in juni opgepakt en zit sinds die tijd in de cel. Ze worden aangeklaagd voor het verstoren van de openbare orde en het systematisch vastleggen van demonstraties en stakingen in China. Meer bij RSF

Bekijk meer van

Carrière

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.