— woensdag 11 april 2018, 08:47 | 0 reacties, praat mee

‘Syrië doodde journaliste Marie Colvin gericht’

Marie Colvin in 2011. Ze verloor zicht in haar linkeroog na een raketinslag in Sri Lanka in 2001. Ivor Prickett / Sunday Times

Een naar Europa gevluchte voormalige veiligheidsofficier in het Syrische leger claimt dat journaliste Marie Colvin in 2012 een bewust doelwit was in een raketaanval waarbij zij en de Franse fotograaf Remi Ochlik omkwamen. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die openbaar zijn geworden.

Colvin, die correspondente was voor de Sunday Times, schreef kritisch over de rol van president Assad in de oorlog in Syrië. Volgens de onder ede geuite verklaringen van de officier, enkel bekend onder de schuilnaam Ulysses, zijn journalisten die het regime niet bevielen bewust tot doelwit gemaakt. Journalisten moesten worden ontvoerd of gedood.

De officier werkte indertijd in Homs, waar Colvin en Ochlik omkwamen. In 2012 verdween ook de Amerikaanse fotograaf Austin Tice, waarvan wordt gedacht dat die door de Syrische regering is ontvoerd. Er is sinds zijn verdwijning niets meer van Tice vernomen.

Twee jaar terug hebben nabestaanden van Colvin de Syrische regering aangeklaagd voor haar dood. Het geïmproviseerde mediacentrum in Baba Amr - een buitenwijk van Homs - zou volgens de aanklacht doelbewust zijn beschoten nadat duidelijk was dat Colvin aanwezig was: ze had kort daarvoor haar satelliettelefoon gebruikt.

Syrië heeft nooit op de rechtszaak gereageerd. President Assad stelde in een interview in 2016 dat Colvin haar lot aan zichzelf te danken had. Ze zou het land illegaal zijn binnengekomen en zich met terroristen hebben omringd, aldus Assad.

Uit de rechtbankdocumenten en de verklaring onder ede blijkt onder meer frustratie van Syrische regeringstroepen met de aanwezigheid van journalisten en camera’s in het strijdgebied. De Washington Post en New York Times werden als ‘terreurkranten’ weggezet en een hoog regeringslid zou hebben verzucht dat Baba Amr “in tien minuten kon worden weggevaagd als er niet zoveel videocamera’s waren”. Meer bij The Center for Justice & Accountability

Bekijk meer van

Syrië Remi Ochlik Marie Colvin

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.