Sunday Times wil Greenwald-artikel offline dwingen

Uitgeverij News UK, moederbedrijf van onder meer het Britse dagblad The Sunday Times probeert via een zogeheten DMCA-verzoek een artikel van online uitgave The Intercept verwijderd te krijgen.
Het artikel dat in de zondagseditie verscheen was kritisch over klokkenluider Edward Snowden en meldde onder meer dat de Russische inlichtingendienst de encryptie van documenten inmiddels had gekraakt. Daarnaast meldde The Sunday Times dat het om 1,7 miljoen documenten ging. Zelf liet Snowden zich nooit uit over het aantal of type documenten dat hij lekte.
Snowden-vertrouweling journalist Glenn Greenwald stelt evenmin ooit een dergelijk exact getal te hebben gehoord. Greenwald schreef een vlammend kritiek op het Times-stuk, dat volgens hem als Murdoch-krant geruchten als feiten presenteert en enkel anonieme bronnen citeert.
Vooral over dat laatste is Greenwald woedend en beschuldigt de krant ervan puur als stenograaf voor de overheid op te treden én de verklaringen als onweerlegbaar feit te presenteren. Andere media plaatsten ook vraagtekens bij de waarachtigheid van de claims.
In een alinea in het originele artikel stelde de krant dat Greenwalds partner David Miranda, die in in 2013 op vliegveld Heathrow werd aangehouden, 58.000 versleutelde bestanden van Snowden zelf in ontvangst had genomen.
Dat klopte niet (hij kreeg ze via documentairemaakster Laura Poitras om aan Greenwald te geven en ook hier is een specifiek getal nooit bekend gemaakt, red.) maar de krant wijzigde het artikel in de online editie, zonder die wijziging te verklaren. De enige stad die Miranda aandeed voor hij naar Londen reisde, was Berlijn.
Via de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act uit 1998 kunnen auteursrechthouders materiaal offline laten halen waar zij rechten over claimen. Uit de uitgelekte brief lijkt het te gaan om screenshots die The Intercept maakte van de voorpagina van de krant, waarin The Sunday Times kopt dat Snowden met de gelekte (en naar verluidt dus inmiddels gekraakte) documenten de identiteit van Britse spionnen “aan Rusland en China heeft verraden.”
De tekst van individuele artikelen zijn in het screenshot overigens onleesbaar. Niettemin claimt News UK dat met het screenshot de auteursrechten zijn geschonden. Het DMCA-verzoek is gericht aan First Look, de uitgever van The Intercept. Op het moment van schrijven is het stuk van Greenwald nog gewoon te lezen; ook is het screenshot niet verwijderd.
Praat mee