— maandag 30 maart 2015, 16:07 | 0 reacties, praat mee

Sublieme foto-antropologie

Het is weekend en Ilvy Njiokiktjien is niet op een verjaardagsfeest van een ander, maar op een feestje van zichzelf. Mark Koster is er, met fotograaf Frank Groeliken, natuurlijk ook bij.

Ze staat met een glas Cava in het Amsterdamse café Piet de Gruyter en kijkt naar de gasten die haar fotoserie bestuderen. De fotograaf van onder meer NRC Handelsblad heeft Nederland geportretteerd aan de hand van honderd verjaardag vierende mensen. Dit is foto-antropologie van het hoogste niveau.

De kwart-Chinese flitsheldin dompelde zich onder in slingerbaden, taartsessies, striptease-acts, schranspartijtjes met toastjes met te veel roomkaas, snackmiddagen met kaas, worst en augurken, Indische rijsttafels, een bridgefeestje met whisky en uitjes aan bowlingbanen en de Efteling.

Ze ontmoet onbekende gedetineerden, een bekende moordenaar (Richard Klinkhamer), presentatrice Kim Kötter - die hoewel kinderloos - een kinderfuif geeft, jazzpianist Rein de Graaff die zijn 100-jarige vader in een rolstoel helpt, de Brabantse miljonairsdiva Marjan Strijbosch die een halve ton uitgeeft aan haar feest, illusionist Hans Klok die zijn haar laat doen voor hij naar het café gaat, Gerdi Verbeet in Artis die een high five geeft aan een giraffe. En ze is ‘fly on the wall’ bij een eenzame asielzoeker uit Pakistan die zijn verjaardag viert met extra hoofdbuigingen richting Mekka.

Dit boek zegt meer over ons land dan alle CBS rapporten van de afgelopen decennia. We houden van een drankje en een gebbetje, maar onze verjaardagsfeesten lopen zelden uit de hand. Het enige bloot dat we zien is een bilpartij van een stripster op schoot van een bleue student die 21 wordt. De dame werd hem aangeboden door zijn zus, een voorlijke econometrie-studente. Broer en zus zijn ook in café Piet de Gruyter: ’Het wordt nu echt tijd dat je een meisje krijgt’.

Bekijk meer van

Ilvy Njiokiktjien

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.