— vrijdag 6 december 2013, 08:29 | 0 reacties, praat mee

Zalig zijn de onwetenden

Mark Koster was 26 november te gast bij Bladen in De Balie, ditmaal voor één keer in Den Bosch. Hij is, met fotograaf Frank Groelinken, graag onder vrienden. Nodig hem ook uit via: koster@villamedia.nl Laatste wijziging: 18 maart 2014, 16:40

Aristoteles wist al dat grote geesten weten dat ze niets weten. Bij sommige uitgevers is deze sceptische levensinstelling nog niet helemaal doorgedrongen. Anita Mooiweer (nomen est nomen) is uitgever bij het ­Ouders van Nu-cluster van Sanoma. Ze sprak een zaal uitgevers toe en deed dat zonder te twijfelen aan haar eigen woorden. Spreadsheets zijn gestolde wensdromen van uitgevers in paniek, maar de spreadsheets van Mooiweer kregen de status van oudtestamentische waarheden.

Daarom was het zo prettig dat Jan-Jaap van der Klei, uitgever van welke.nl, een social media blog over interieur­spullen, het podium opstapte. Hij had nul spreadsheets meegenomen, geen pak aan, hij had zelfs zijn haar niet geknipt. Deze man met paardenstaart had drie simpele boodschappen:

1. De uitgever die beweert dat hij een businessmodel heeft ontwikkeld… die lult.
2. Je moet gewoon beginnen dan komt het businessmodel later.
3. Content is geen king, content kost geld.

Van der Klei is de nuttige provocateur die zo’n congres nodig heeft om terug te keren tot de kern van het bestaan. Kunnen we overleven met onze huidige zakengedrag? De internethippie met zijn staart nog niet, maar hij had goede hoop aangezien hij 6 miljoen pageviews scoort door reeds gefabriceerde content door te plaatsen. ‘Je moet investeren in techniek, niet in redacties’, stookte hij. Was dat nou wat Mirjam de Graaf, oprichter van Bagagemagazine, wilde horen? De Graaf zocht vooral een investeerder. Gelukkig kon op de borrel lekker worden gekwartet met kaartjes.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.