— vrijdag 27 december 2019, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Strukton-topman Sanderink probeerde voorpagina FD te kopen

Gerard Sanderink in 2016 bij de opening van de Koning Willem-Alexandertunnel bij Maastricht. - © ANP / Marcel van Hoorn

Gerard Sanderink, topman van de bedrijven Strukton en Centric, heeft geprobeerd de voorpagina van Het Financieele Dagblad te kopen. De Twentse ondernemer wilde dat om een eigen versie te publiceren van een interview dat journalist Stijn van Gils met hem had afgenomenen dat maandag verscheen. Laatste wijziging: 27 december 2019, 10:15

Dat zei Van Gils dinsdag in het radioprogramma Newsroom van BNR Nieuwsradio. Sanderink was het er niet mee eens dat de journalist enkele suggesties die hij op de tekst had gedaan niet door had gevoerd. “Hij belde me zondagavond op dat hij het artikel op zijn manier gepubliceerd wilde hebben of anders niet”, aldus Van Gils.

Daarop publiceerde hij zijn eigen versie van het interview op de websites van Strukton en Centric, nog voordat Het Financieele Dagblad het artikel maandag kon publiceren. Daarbij werd vermeld dat het interview afkomstig was uit de krant. Die vermelding is bij de door Sanderink aangepaste versie inmiddels verwijderd.

In het stuk staat dat Sanderink aangifte heeft gedaan tegen een journaliste van dagblad Tubantia. Dat blijkt uit e-mails die het FD heeft ingezien. In een toelichting zegt de krant dat de aangifte van deze maand dateert en niet van plan is er meer over te schrijven. Het is bedoeld als voorbeeld van hoe Sanderink met kritiek om gaat.

Martha Riemsma, hoofdredacteur van Tubantia, zegt geen weet te hebben van de aangifte. Wel is het haar bekend dat Sanderink niet blij is met de aandacht die de ondernemer in de krant krijgt. ‘Maar hij maakt tot nu toe geen gebruik van ons aanbod te reageren.’

De krant heeft een aantal artikelen geschreven over recente gedragingen van Sanderink. Met kerst schreef Tubantia over de leegloop in de top van een van zijn bedrijven.

Als reactie van Sanderink meldt de krant: Tubantia heeft zowel Gerard Sanderink als de perswoordvoerder van Centric om commentaar gevraagd. De perswoordvoerder was in verband met de feestdagen afwezig. Gerard Sanderink zelf reageerde telefonisch. Hij weigerde in te gaan op de inhoud van het verhaal maar kondigde aan Tubantia voor de rechter te dagen wegens smaad en laster.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.