word studentlid

— donderdag 13 juli 2017, 09:20 | 2 reacties, praat mee

Strijd ‘Photograph of the Apes’ sleept voort

Strijd ‘Photograph of the Apes’ sleept voort
De selfie van de zwarte kuifmakaak, gemaakt in 2011 op Sulawesi | David Slater of Naruto (vermoedelijk)

David Slater, een Britse natuurfotograaf die al jaren in een juridisch conflict is verwikkeld, is volgens eigen zeggen zó blut dat hij niet naar Amerika kon vliegen om de jongste zitting bij te wonen. De zaak gaat over het auteursrecht van een foto die door een aap met zijn camera is gemaakt. Laatste wijziging: 13 juli 2017, 11:31

Slater zegt in The Guardian dat hij geen geld meer heeft om kapotte foto-apparatuur te vervangen of de advocaat te betalen die hem bijstaat in de auteursrechtszaak.

Voor buitenstaanders is het een geestig fenomeen, het geruzie of een kuifmakaak auteursrecht kan bezitten, maar Slater zegt dat hem een financieel stabiele toekomst is ontnomen, nu hij de rechten van de foto niet kan exploiteren.

De zaak begon in 2014, toen Slater aan uitgaven vroeg om de foto niet langer te gebruiken. Dat leidde tot onder meer juridische strijd met Wikipedia, dat de foto gebruikt bij het lemma voor de kuifmakaak. PETA, een dierenbeschermingsorganisatie, begon daarna een zaak om de aap Naruto (een mannetje uit de groep die vermoedelijk de foto heeft gemaakt, red.) rechten toe te kennen.

Het auteursrecht is niet bedacht voor dieren, oordeelde een rechter in eerste instantie, maar PETA ging daartegen in beroep. Slater zegt de juridische strijd niet meer te kunnen betalen en overweegt een ander beroep.

Ook bestrijdt Slaters advocaat dat PETA de juiste aap als maker heeft aangewezen. Het leidt tot de hallucinante zinnen van Slater: “Ik sta versteld van het Amerikaanse juridische systeem. Het zou toch moeten uitmaken dat de juiste aap me aanklaagt.” Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

David Slater

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

ErikWVisser, 13 juli 2017, 15:57

Gaat het hier nu om auteursrecht of portretrecht? Mij lijkt dat het auteursrecht sowieso bij de fotograaf ligt, ookal heeft de aap de foto genomen.

robert mulder, 13 juli 2017, 17:23

Dit lijkt me toch echt een broodje aap verhaal.  Eerstens (Erik Visser) omdat het auteursrecht onomstreden bij de fotograaf ligt en tweedens is het portretrecht niet aan de orde omdat de foto in de publieke / openbare ruimte is genomen.
Alleen wanneer iemand het auteursrecht over de aap bezit kan er een recht bestaan, alleen is dat ook niet van toepassing in de openbare ruimte. De aap zou dan iemand moeten toebehoren (circus, dierentuin) en zich in een niet openbare ruimte moeten hebben bevonden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.