— donderdag 7 augustus 2014, 09:19

Auteursrecht aap inzet conflict

Wikimedia, de organisatie achter de populaire online encyclopedie Wikipedia, ligt overhoop met de Britse natuurfotograaf David Slater. Inzet van het opmerkelijke conflict is een foto uit 2011, gemaakt in Indonesië. Een kuifmakaak kreeg Slaters camera in handen en maakte een inmiddels beroemd zelfportret, dat bij Wikipedia het kuifmakaak-lemma siert. Slater stelt dat zijn foto is gebruikt zonder toestemming, terwijl Wikimedia van mening is dat het auteursrecht bij de aap ligt, omdat die de foto daadwerkelijk genomen heeft. De foto is nu in de rechtenvrije database van de encyclopedie opgenomen. Er staan meerdere 'dierenselfies' in het archief. Aan het conflict, dat al langer sleept, is de fotograaf volgens eigen zeggen al bijna 13 duizend euro aan juridische kosten kwijt.

Slater stelt dat het moment dat de makaak zijn camera ontdekte bijzonder was, maar dat er honderden foto’s zijn gemaakt voor hij z’n camera terughad. De meeste daarvan waren onscherp. De discussie of een aap auteursrecht kan bezitten is in Nederland al in 2011 eens gevoerd: het antwoord onder Nederlands recht is nee.

Bekijk meer van

Wikipedia Wikimedia David Slater

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.