banner festival 23

— maandag 2 november 2020, 14:36 | 0 reacties, praat mee

Straffeloosheid van geweld tegen journalisten centraal in UNESCO-conferentie

Het coronavirus betekent dat het evenement nu vrijwel volledig online wordt gehouden | UNESCO

Het is vandaag de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Geweld tegen Journalisten, in 2013 door de Verenigde Naties uitgeroepen als jaarlijkse herinnering dat geweld tegen collega's te vaak onbestraft blijft. De straffeloosheid staat ook centraal in de online World Press Freedom Conference (WPFC) die Nederland en de UNESCO in december beleggen. Laatste wijziging: 2 november 2020, 14:39

De organisatie van de WPFC voegde onlangs enkele klinkende namen aan de deelnemerslijst toe: onder meer Christiane Amanpour zal aantreden. De Libanese televisiepresentator Joe Maalouf, die bericht over corruptie en sociale en religieuze onderwerpen, zal vertellen over zijn ervaringen. Maalouf ontvangt regelmatig bedreigingen in het kader van zijn werk.

Tijdens de online conferentie, die afgelopen zomer werd uitgesteld vanwege de coronacrisis, is een van de onderwerpen hoe het onderzoek naar geweld jegens journalisten beter kan en hoe vervolging van daders succesvol afgedwongen kan worden.

Hoewel geweld tegen journalisten de laatste jaren meer aandacht krijgt, komt het nationaal en internationaal niet altijd tot veroordelingen. Ook in Nederland moet het beter, vindt een deel van de Tweede Kamer.

UNESCO stelt dat het uitblijven van veroordelingen het signaal afgeeft dat onwelgevallige onthullingen doen je enkel in de problemen brengt. Verder ondermijnt dat het publieke vertrouwen in het juridisch systeem en sterkt het criminelen alleen maar in het gevoel alles te kunnen maken. “Straffeloosheid kweekt straffeloosheid”, aldus de organisatie.

Bekijk meer van

WPFC UNESCO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.