website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Stimuleringsfonds verdeelt 2,7 miljoen over 23 veelal regiojournalistieke projecten

Lars Pasveer — Geplaatst in subsidie op woensdag 21 november 2018, 11:04

Nieuws Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft uit 96 aanvragen 23 projecten geselecteerd die delen in 2,7 miljoen euro aan subsidie. "De projecten zijn divers en afkomstig uit het gehele land, waarbij 75 procent van de projecten zich richt op regionale onderzoeksjournalistiek", aldus het Stimuleringsfonds.

Onder de ontvangers zijn enkele grote namen: zo gaat bijna 165 duizend euro naar De Correspondent voor het optuigen van een nieuwe dataredactie en ontvangen Follow The Money en de Regionale Publieke Omroep eenzelfde bedrag. Zij gaan daar minstens vier grote journalistieke onderzoeksproducties mee uitvoeren.

BNNVARA ontvangt zo’n 130 duizend euro voor het opzetten van een nieuw online platform, Zembla Online. Het zal via korte reportages, infographics, live-blogs, achtergrondverhalen, artikel en podcasts onderzoeksjournalistiek delen met het publiek.

Opvallend is de ruime aandacht voor regionale projecten. Zo krijgt het Leeuwardense nieuwsplatform Liwadders geld om complexe en tijdrovende onderwerpen te onderzoeken rond de financiën van de gemeente Leeuwarden.

BDUmedia, Omroep Ede en de Christelijke Hogeschool Ede zetten met steun van het Stimuleringfonds ‘Bureau Spotlight’op, dat jaarlijks drie grote en negen kleine onderzoeksprojecten verzorgen over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen uit de ‘regio Foodvalley’ (een verzamelnaam voor gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen, red.)

Debatcentrum De Balie (ruim 156 duizend euro) gaat een interdisciplinaire onderzoeksredactie opzetten die Amsterdamse onderwerpen onderzoekt. Het wil daarbij publiek betrekken (‘engaged audience journalism’) en dat omlijsten met theatervoorstellingen.

Reporter Radio (KRO-NCRV) krijgt ruim 43 duizend euro voor landelijk aandacht aan regionale onderzoeksjournalistiek.

Diverse regionale media zoals Stichting Lokale Verbinding uit Gouda (ruim 124 duizend euro), het Amersfoortse De Stadsbron (ruim 78 duizend euro) , Stichting Omroep Maasland (ruim 141 duizend euro), Vers Beton & Open Rotterdam (ruim 152 duizend euro), NDC Media (ruim 146 duizend euro) en samenwerkingsverbanden Brabants Dagblad/Eindhovens Dagblad/BN DeStem (ruim 158 duizend euro) kunnen subsidie inzetten om onderzoeksjournalistieke activiteiten te ontplooien.

Vaak richt zich dat onderzoek ook op (controle van) lokaal bestuur, een element dat door gebrek aan geld en mankracht het eerst in gevaar komt. Het volledig overzicht van toegekende bedragen en ontvangers staat op de site van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.