training eu starters

— woensdag 13 september 2023, 08:47 | 1 reactie, praat mee

Stichting Data Bescherming Nederland wil massaclaim voor 11 miljoen mensen afdwingen bij socialmediabedrijf X

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) wil via de rechter een massaclaim voor 11 miljoen mensen afdwingen bij socialmediabedrijf X, het voormalige Twitter. Dat bedrijf was tussen 2013 en 2021 eigenaar van advertentieplatform MoPub, dat volgens de privacystichting illegaal handelde in data van gebruikers van ruim 30.000 gratis apps als Wordfeud, Buienradar en Duolingo. Laatste wijziging: 13 september 2023, 08:50

SDBN heeft sinds november vorig jaar geprobeerd er samen met X uit te komen, maar volgens de stichting zonder resultaat. Daarom begint SDBN nu een rechtszaak bij de rechtbank van Rotterdam. Centraal daarin staat het handelen in persoonsgegevens als geloofsovertuiging, seksuele geaardheid en gezondheid door MoPub.

Naast een schadevergoeding wil SDBN dat deze gegevens worden vernietigd.

Ook meent de stichting dat gebruikers recht hebben op winstafdracht. Met het delen van persoonsgegevens met duizenden bedrijven is namelijk veel geld verdiend, stelt SDBN-voorzitter Anouk Ruhaak. Al is het volgens haar moeilijk te achterhalen welke bedrijven precies toegang hadden tot de data.

“Door X. Corp aansprakelijk te stellen hopen we niet alleen een schadevergoeding te krijgen voor alle gedupeerden, maar ook dit soort praktijken een halt toe te roepen”, aldus Ruhaak. “Helaas luisteren dit soort bedrijven vaak pas als het financieel pijn doet.”

Bekijk meer van

X Twitter

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 13 september 2023, 17:28

Zouden meer pravacy beschermende bedrijven moeten doen.
Maar ook sites als buienradar en andere die er data heen hebben gestuurd en die is gebruikt om er geld mee te verdienen en wie weet hebben roverheden er eveneens goed!!!!! Misbruik van gemaakt.
Het valt mij wel op dat juist roverheden vaak buitenspel blijven en er ook gezien hun belangen dus informatie van gewone burgers gratis en voor nop via een wellicht een omweg al dan niet legaal krijgen of kregen aangereikt cq aangeleverd .
Dat is ook de reden dat ik zeer argwanend tegen dit soort bedrijven ben en van mening ben dat je hun archieven en data laat vernietigen al zou dat niet echt mee vallen.

Maar ja met geld kan en kun je veel.kopen toch dus ook straf vervolging enz. Als je goed nadenkt

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.