— woensdag 2 juni 2021, 16:08 | 0 reacties, praat mee

Gekloonde stem leest artikelen voor bij Innovation Origins

© Needpix

Het online platform Innovation Origins is begonnen met het testen van stemkloontechnieken bij het voorlezen van artikelen. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakte mede-oprichter Bart Brouwers een kloon van zijn stem, die Engelstalige artikelen op de website voorleest. Laatste wijziging: 2 juni 2021, 16:10

“What you are about to hear is a synthetic version of my voice”, begint Brouwers’ stem een opinie-artikel op Innovation Origins. Brouwers bouwde zijn stemkloon zelf met behulp van de tool Descript. “It uses my original voice. But I didn’t read this text. Descripts intelligent machine is just reading the article I wrote.”

Software die stemmen kan klonen is de laatste twee jaar in opkomst. Aan de hand van een paar minuten audio, ontleedt kunstmatige intelligentie de manier waarop een stem klanken uitspreekt. Vervolgens past de software die kennis toe op nieuwe geschreven tekst. Het resultaat is nog niet perfect, leest Brouwers stemkloon voor. Maar stemkloonsoftware leert iedere dag bij.

Hoewel de stemkloon van Brouwers enkel Engels spreekt, zijn er ook stemkloonsystemen die met Nederlands uit de voeten kunnen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.