training eu starters

— maandag 3 oktober 2022, 08:42 | 0 reacties, praat mee

‘Steeds meer nepnieuws via privékanalen op social media’

© Harish Tyagi/EPA

Desinformatie en nepnieuws wordt steeds vaker verspreid via privékanalen op social media, zoals Telegram, WhatsApp plus besloten Facebook- en Twittergroepen. Dat zeggen verschillende experts tegenover BNR. Laatste wijziging: 3 oktober 2022, 08:52

“Nepnieuws gaat tegenwoordig goed verstopt in feitelijk nieuws”, zegt Gwenda Nielen, socioloog en onderzoeker naar online manipulatie. “Ze zijn als het ware gecamoufleerd met feiten, maar de cruciale inhoud is verdraaid of suggestief. Dan denk je iets kritisch te lezen, maar het tegendeel blijkt waar.”

Maar het Commissariaat van de Media ziet juist echter dat mensen in alle leeftijdsgroepen steeds minder nepnieuws tegen komen op social media. “Onder meer omdat socialmediabedrijven meer optreden tegen de verspreiding van nepnieuws, zoals het blokkeren en schorsen van accounts en het verwijderen van onjuiste berichten”, verklaart Alexander Pleijter, expert in online journalistiek en factchecking aan de Universiteit van Leiden.

Maar omdat het nepnieuws steeds vaker via privékanalen gedeeld wordt, brengt dat weer nieuwe risico’s met zich mee. “Gelijkgestemden kunnen echter wel sneller radicaliseren als ze in een echo kamer zitten waar enkel ‘eigen gelijk’ wordt getolereerd”, zegt Nielen.

Volgens Pleijter zijn gebruikers inmiddels gewend geraakt aan nepnieuws en mijden ze daarom ook social media. “Je ziet ook een beweging van mensen die het meer zijn gaan mijden door meer gebruik te maken van nieuwssites en nieuwsmedia. Ze hebben als het ware een strategie ontwikkeld om nepnieuws uit de weg te gaan.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.