word studentlid

— donderdag 14 november 2019, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Dochter vermoorde journalist in beroep tegen immuniteitsargument Amerikaanse rechtbank

Dochter vermoorde journalist in beroep tegen immuniteitsargument Amerikaanse rechtbank
Januari 2009: mensen demonstreren met een portret van Wickramatunga tegen de moord | EPA

De dochter van een in 2009 vermoorde Sri Lankaanse journalist gaat in beroep tegen een recent besluit van een Amerikaanse rechtbank, dat stelt dat een voormalig minister van defensie destijds immuniteit genoot. De rechtbank zegt daardoor geen jurisdictie te hebben. Laatste wijziging: 14 november 2019, 09:07

Ahimsa Wickrematunga maakte de zaak in de Verenigde Staten aanhangig toen oud-minister Gotabaya Rajapaksa Amerikaan werd. Hij zwoer dat burgerschap afgelopen augustus weer af, omdat hij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen in Sri Lanka.

Journalist Lasantha Wickramatunga, toen hoofdredacteur van de Engelstalige krant Sunday Leader, werd in 2009 doodgeschoten. Zijn dochter verdenkt dat Rajapaksa bij de moord betrokken is. De rechtbank oordeelde onlangs dat het geen uitspraken kan doen over iemand die in officiële staatsfunctie was.

Advocaten voor Ahimsa Wickrematunga wijzen in het beroep op Amerikaanse wetgeving, de Torture Victim Protection Act, bedoeld om te voorkomen dat functionarissen zich kunnen verschuilen achter immuniteit.

Wickrematunga zegt dat het belangrijk is dat Rajapaksa ter verantwoording wordt geroepen en geen overheidsfunctionaris kan wegkomen met het argument dat martelen en vermoorden van journalisten enkel onderdeel van hun officiële overheidswerk was.

Bekijk meer van

Sri Lanka

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.