training eu starters

— maandag 27 januari 2020, 10:08 | 0 reacties, praat mee

Staking bij VRT na ontslag ceo en aangekondigde besparingen

De ontslagen ceo Paul Lembrechts in 2016 - © Nicolas Maeterlinck / AFP

Op de Belgische zenders Eén en Canvas krijgt de kijker maandag vooral herhalingen te zien. De publieke omroep VRT staakt 24 uur lang. De aanleiding van de staking is het ontslag van VRT-ceo Paul Lembrechts en de aangekondigde besparingen vorige week. Laatste wijziging: 18 februari 2020, 09:20

Ook op de radio zal de staking impact hebben. Online verandert er niet zoveel.

De Vlaamse regering nam vorige week het besluit om Lembrechts te te ontslaan naar aanleiding van een etterend conflict aan de top van de publieke omroep, tussen Lembrechts en directeur Media en Productie Peter Claes, meldt Het Laatste Nieuws. Lembrechts vroeg het ontslag van Claes, maar de raad van bestuur weigerde dat.

Het Nieuwsblad meldt dat er geruchten gaan dat Claes voor vrienden goede contracten afsloot bij de omroep. Zo zou een freelance regisseur en “art director-consultant” 650.000 euro verdienen de komende vijf jaar, nog voor hij één opdracht heeft uitgevoerd. En die dus voor vijf jaar worden afgesloten, terwijl de VRT 40 miljoen moet besparen en op het punt staat over een nieuwe beheersovereenkomst te onderhandelen met de Vlaamse regering, meldt De Tijd in een reconstructie.

De werkelijke reden achter het ontslag is, menen de vakbonden op basis van hun contacten, Lembrechts’ verzet tegen de besparingen. Na het ontslag Lembrechts is de voorzitter van de raad van bestuur, Luc Van den Brande, de gebeten hond bij het personeel, meldt de krant. Het personeel heeft vragen bij de rol die Van den Brande speelde. De VRT zou autonoom moet kunnen werken. “Als de voorzitter dat niet kan, dan zit hij niet op zijn plaats”, aldus Michelle Graus van vakbond ACOD.

Bekijk meer van

VRT Peter Claes Paul Lembrechts

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.