— dinsdag 4 juli 2017, 13:16 | 1 reactie, praat mee

VRT-archief Ronde van Vlaanderen gebruikt in klimaatonderzoek

Een still uit een beeldverslag Ronde van Vlaanderen | VRT/Universiteit Gent

Klimaatonderzoekers hebben 36 jaar aan archiefbeeld van de Vlaamse publieke omroep VRT gebruikt om klimaatverandering te onderzoeken. Door beelden van exact dezelfde posities uit de verslaggeving van de Ronde van Vlaanderen te vergelijken, konden de onderzoekers van de Universiteit Gent zien dat het landschap steeds vroeger in bloei staat.

Er werden beelden van bomen op twaalf hellingen van het parcours vergeleken, die tussen 1980 en 2016 door de VRT zijn gefilmd. De Ronde wordt altijd in het voorjaar gereden en het parcour is ook al decennia hetzelfde, aldus de onderzoekers.

Professor Pieter De Frenne van de Universiteit Gent stelt dat vóór 1990 bomen zelden in blad stonden tijdens de Ronde. De eerdere bladvorming leidt tot meer schaduw, waardoor er minder bloemen bloeien en insecten het daardoor moeilijker hebben. Dat heeft ook weer gevolgen voor vogels, die insecten eten.

De Frenne. “Na de jaren 1990 zien we echter dat er verschillende boomsoorten consistent altijd in blad staan. En dat gebeurt omdat de temperaturen op de Ronde-hellingen, net als over de rest van de wereld, de laatste jaren sterk gestegen zijn. Op de hellingen van de Ronde van Vlaanderen gaat het om zo’n anderhalve graad Celsius sinds 1980.” Meer bij VRT De Redactie / Universiteit Gent

Bekijk meer van

VRT

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.