training eu starters

— dinsdag 18 februari 2020, 09:21 | 0 reacties, praat mee

VRT onthoofd nu ruzie in directie tweede slachtoffer eist

Peter Claes - © Geert Van Hoeymissen / Belga

De VRT en algemeen directeur Media en Productie, Peter Claes, nemen in gemeenschappelijk overleg afscheid van elkaar. Dat meldt de VRT in een persbericht. Na het recente ontslag van VRT-ceo Paul Lembrechts is de Belgische publieke omroep onthoofd. De zoektocht naar een nieuwe gedelegeerd bestuurder is ondertussen opgestart. Laatste wijziging: 18 februari 2020, 09:27

Eind vorig jaar ontstond een conflict tussen ceo Paul Lembrechts en de rest van het directiecollege enerzijds en de nummer twee van de VRT Peter Claes anderzijds. Claes verloor toen het vertrouwen, omdat voor vrienden goede contracten afsloot bij de omroep.

Lembrechts wilde Claes de laan uitsturen, maar werd teruggefloten door de Raad van Bestuur. Omdat Lembrechts daardoor op zijn beurt het vertrouwen van de Raad van Bestuur kwijt was, werd hij door de Vlaamse regering ontslagen, tot woede van het personeel. Er volgde een staking, omdat in die periode ook bleek dat de omroep flink moest gaan bezuinigen. Claes werd ondertussen tijdelijk geschorst, terwijl Leo Hellemans de taak van Lembrechts ad interim overnam.

Claes kon volgens De Tijd moeilijk aan boord worden gehouden. De andere leden van het directiecomité hadden alles in de openbaarheid gebracht, wat een voortzetting van de professionele samenwerking erg lastig maakte. Ook voor de vakbonden bij de VRT was Claes persona non grata geworden.

Maar de gevolgen voor de omroep zijn groot. “Er is een vacature voor een directeur media en productie, een van de belangrijkste operationele jobs bij de openbare omroep. Belangrijke strategische en personeelsbeslissingen kunnen niet worden genomen voor de Vlaamse regering een nieuwe CEO heeft benoemd, omdat je die man of vrouw niet voor voldongen feiten kan plaatsen. [...] De VRT moet kijken hoe en waar zij de besparingen realiseert die de Vlaamse regering de omroep oplegt. Bovendien moeten de gesprekken en onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep stilaan worden opgestart. De huidige loopt dit jaar af.” Meer bij De Standaard / VRT

Bekijk meer van

VRT Peter Claes Paul Lembrechts

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.