basis naar compleet

— donderdag 30 november 2023, 09:59 | 0 reacties, praat mee

Staatssecretaris Uslu stapt op om reisorganisatie Corendon te gaan leiden

© Phil Nijhuis

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), stapt op. Ze verlaat het kabinet om reisorganisatie en familiebedrijf Corendon te gaan leiden. Laatste wijziging: 30 november 2023, 13:46

Dat heeft de bewindsvrouw van D66 laten weten. Ze vertrekt per 1 december na een zeer dringend beroep van het bedrijf.

Uslu schrijft in een reactie dat het “geen gemakkelijk besluit” was die ze “niet lichtzinnig” heeft genomen. Ze voelt echter de verantwoordelijkheid om naar Corendon over te stappen.

“Mijn liefde voor de culturele en creatieve sector blijft natuurlijk bestaan”, zegt ze in haar brief waarin ze haar vertrek aankondigt en toelicht. “Cultuur is cruciaal.”

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt haar taken voorlopig over. Voor de resterende demissionaire periode van het kabinet Rutte IV wordt een nieuwe staatssecretaris van D66 gezocht.

Besluit over erkenning ON!
Uslu had de twijfelachtige eer als eerste bewindspersoon ooit om zich in haar ambtsperiode te moeten buigen over een verzoek tot intrekking van de erkenning van een publieke omroep. De NPO kwam in april met dat verzoek omdat de desbetreffende omroep Ongehoord Nederland niet goed zou samenwerken. De NPO had al drie keer een sanctie opgelegd, ook al een dubieuze eer in omroepgeschiedenis.

Deze week viel haar besluit en tevens laatste wapenfeit. Omroep Ongehoord Nederland (ON) behoudt zijn voorlopige erkenning en blijft op dit moment onderdeel van het publieke bestel. De staatssecretaris ziet dat samenwerking inderdaad lastig is door de opstelling van ON, maar ze legt het verzoek naast zich neer omdat ze op dit moment te weinig juridische basis ziet om zo’n “verstrekkend besluit” te nemen.

Zowel de NPO als ON! heeft twee weken de tijd om een reactie te geven. Daarna zal de opvolger van Uslu het definitieve besluit nemen over de kwestie.

Bekijk meer van

Gunay Uslu D66 Corendon

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.