training eu starters

— woensdag 26 april 2023, 13:06 | 0 reacties, praat mee

Staatssecretaris Uslu: ongemakkelijk om besluit te nemen over ON!

© Bart Maat

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) vindt het 'ongemakkelijk' dat ze als bewindspersoon moet gaan besluiten of ze de voorlopige erkenning van Ongehoord Nederland (ON!) in gaat trekken. 'Daar kan ik heel eerlijk over zijn.' De NPO heeft hier een officieel verzoek voor ingediend na een derde sanctie te hebben uitgedeeld aan de omroep van Arnold Karskens voor het schenden van de journalistieke code. Laatste wijziging: 26 april 2023, 13:09

‘Ik vind het ook als samenleving niet iets om over naar huis te schrijven eigenlijk dat dit nu bij een bewindspersoon ligt’, zegt Uslu. ‘Maar het is wel wettelijk zo geregeld dat ik de verantwoordelijke bewindspersoon ben.’ De staatssecretaris is over het algemeen heel terughoudend waar het om omroepen gaat. Zij en ook andere Haagse politici willen niet het verwijt krijgen dat ze zich uitlaten over de inhoud van programma’s.

Omdat ze de eerste bewindspersoon in de geschiedenis is die het verzoek krijgt om zo’n ‘ingrijpend’ besluit te nemen, wil Uslu zorgvuldig te werk gaan. Daarvoor zal ze ook advies inwinnen bij de landsadvocaat. De staatssecretaris verwacht voor de zomer een besluit te nemen. Ze weet nog niet wat de uitkomst zal zijn. Bij haar keuze wil ze zich in ieder geval niet laten leiden door haar ‘gevoel’. Ze heeft hier na het NPO-verzoek nog geen contact over gehad met ON!.

De NPO legde de omroep maandag een financiële sanctie op van bijna 132.000 euro. Ook tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws zou ON! de journalistieke code stelselmatig hebben overtreden. Eerder kreeg de omroep al boetes opgelegd van ruim 84.000 en ruim 56.000 euro. Na de derde sanctie zag de NPO ‘geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend’, namelijk een verzoek tot intrekking van de licentie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.