banner festival 23

— vrijdag 25 november 2016, 16:02 | 0 reacties, praat mee

Staatssecretaris Dekker krijgt veeg uit de pan van Genootschap van Hoofdredacteuren

© Jerry Lampen / ANP

Het Genootschap van Hoofdredacteuren uit forse kritiek op het plan van staatssecretaris Dekker met betrekking tot de Ombudsman die in januari aan de slag gaat bij de Nederlandse Publiek Omroep (NPO). Dekker wil dat de Ombudsman hoofdredacteuren van de landelijke publieke omroepen "dringend kan verzoeken" om een rectificatie. Laatste wijziging: 25 november 2016, 16:05

Het Genootschap vindt het voorstel van Dekker ongepast en roept de Tweede Kamer op zich ertegen te verzetten. “De Ombudsman kan niet de eindverantwoordelijkheid van een hoofdredacteur overnemen”, zo staat in een reactie. Het genootschap noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet voor de publieke omroep een uitzondering wil maken.

In eerste instantie wilde Dekker de publieke omroepen verplichten tot rectificatie in radio-, tv-programma en/of online “als de Ombudsman (van de NPO) oordeelt dat er sprake is van uitzonderlijke overschrijding van journalistieke normen.” Na kritiek van de NPO is dat afgezwakt tot een dringend verzoek. Maar ook dat beschouwen de hoofdredacteuren als een aantasting van de redactionele onafhankelijkheid.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.