— vrijdag 25 november 2016, 16:02 | 0 reacties, praat mee

Staatssecretaris Dekker krijgt veeg uit de pan van Genootschap van Hoofdredacteuren

© Jerry Lampen / ANP

Het Genootschap van Hoofdredacteuren uit forse kritiek op het plan van staatssecretaris Dekker met betrekking tot de Ombudsman die in januari aan de slag gaat bij de Nederlandse Publiek Omroep (NPO). Dekker wil dat de Ombudsman hoofdredacteuren van de landelijke publieke omroepen "dringend kan verzoeken" om een rectificatie.

Het Genootschap vindt het voorstel van Dekker ongepast en roept de Tweede Kamer op zich ertegen te verzetten. “De Ombudsman kan niet de eindverantwoordelijkheid van een hoofdredacteur overnemen”, zo staat in een reactie. Het genootschap noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet voor de publieke omroep een uitzondering wil maken.

In eerste instantie wilde Dekker de publieke omroepen verplichten tot rectificatie in radio-, tv-programma en/of online “als de Ombudsman (van de NPO) oordeelt dat er sprake is van uitzonderlijke overschrijding van journalistieke normen.” Na kritiek van de NPO is dat afgezwakt tot een dringend verzoek. Maar ook dat beschouwen de hoofdredacteuren als een aantasting van de redactionele onafhankelijkheid.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.