— donderdag 5 januari 2017, 10:34 | 0 reacties, praat mee

Staat erkent schending persvrijheid in zaak Telegraaf bij Europees Hof

© Lex van Lieshout / ANP

De Staat heeft erkend de persvrijheid in Nederland te hebben geschonden door twee journalisten af te luisteren en spullen in beslag te nemen na onthullingen in De Telegraaf in 2009 over fouten van de inlichtingendienst AIVD naar aanloop van de oorlog in Irak in 2003.

De Staat erkent de schending al in een schriftelijke verklaring in 2013 in een procedure die door De Telegraaf werd aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, schrijft de krant donderdag.

Daarmee komt er een einde aan de rechtszaak tussen De Telegraaf en de Staat. De rechters doen geen uitspraak, omdat de Staat met de erkenning tegemoet komt aan de eis van de krant.

De geheime dienst begon na verschijning van het artikel in 2009 de journalisten Jolande van der Graaf en Joost de Haas af te luisteren, in de hoop hun bronnen te achterhalen. Dat was onwettig, bepaalde een gerechtshof in Nederland eerder. Ook zijn er huiszoekingen verricht waarbij computers, telefoons, een agenda, een navigatiesysteem en aantekeningen in beslag werden genomen.

De Telegraaf wilde echter van de Staat horen dat het fout gehandeld had en ging naar het EHRM. Het Hof heeft de zaak nu na de erkenning afgedaan met een veroordeling van de Staat in een deel van de proceskosten die door de krant zijn gemaakt, zo blijkt uit de uitspraak van het EHRM van oktober die nu gepubliceerd is.

Niet alle kosten worden vergoed omdat De Telegraaf kosten in rekening bracht die volgens het Hof niet rechtstreeks verband houden met de zaak en omdat ze het uurtarief van 375 euro voor de advocaten veel te hoog vinden. Er was bijna 71 mille aan advocaatkosten gedeclareerd en er wordt voor 30 mille uitgekeerd.

Meer bij De Telegraaf / NU.nl / Media Report

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.