— donderdag 18 juni 2009, 11:28 | 3 reacties, praat mee

Inval bij Telegraaf-journaliste

UPDATE III De Rijksrecherche heeft vanochtend een inval gedaan in de woning van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf, die de afgelopen maanden regelmatig artikelen [1, 2] over inlichtingendienst AIVD publiceerde. De inval volgt na arrestatie van twee mensen die worden verdacht van het doorspelen van geheime informatie. Een van hen is in dienst van de AIVD zelf. Het OM zegt verband met het lopende onderzoek geen nadere informatie te willen geven over de bevindingen. De aangehouden verdachten zitten 'in alle beperkingen', hetgeen betekent dat zij (met uitzondering van hun advocaat) niet met derden mogen communiceren. Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs is woedend over de inval en noemt het "de zoveelste aanval op de persvrijheid". Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren keuren het optreden van Justitie af. Laatste wijziging: 18 juni 2009, 16:19

Paradijs: “Na de schandalige gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers in 2006 heeft het Openbaar Ministerie helemaal niets geleerd. Opnieuw wordt een journalist in de persoonlijke levenssfeer ernstig geraakt in een poging om een lek van de AIVD te achterhalen.”

Thomas Bruning, secretaris NVJ, zegt in een eerste reactie geschokt te zijn over “opnieuw een zwaar ingrijpen door Justitie bij een journalist thuis”. Bruning: “We zullen zo snel mogelijk, in nauw overleg met de Telegraaf, een rechter vragen een uitspraak te doen over de rechtmatigheid van de inbeslagname.” Sinds 2002 is er de afspraak dat computerapparatuur verzegeld wordt meegenomen.

Voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren Arendo Joustra spreekt zijn afschuw uit over de gebeurtenissen. “Het is ongehoord in een democratie dat een journaliste die gewoon haar werk doet in haar eigen huis wordt overvallen door de overheid. In een rechtsstaat moeten eerbare burgers zich veilig kunnen weten binnen de muren van hun eigen woning.”

Volgens Joustra heeft De Telegraaf de overheid juist een dienst bewezen: de stukken bewezen dat de AIVD niet waterdicht is.

Journalisten staan niet boven de wet, aldus Joustra: “Maar informatie van bronnen moet bij hen wel veilig zijn, anders krijgen ze geen verhalen meer toegespeeld. Tipgevers haken af als een journalist hun anonimiteit niet meer kan garanderen. Zo’n inval tast die garantie aan en daarmee de onafhankelijke positie van de journalistiek. Uiteindelijk bijt de overheid daarmee in haar eigen staart. Want kritische verhalen in de media houden de overheid juist scherp.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

kanjer, 19 juni 2009, 08:09

Wat een trieste reactie van de telegraag zeg.
Op het in bezit en verspreiden van staatsgeheimen staat een gevangenisstraf en is een misdaad. Dus zijn ze zo strafbaar als maar zijn kan, ook al heb je de persvrijheid. Zou mooi zijn, telegraaf pleegt een misdrijf en kunnen niet vervolgt worden.

Vincent, 19 juni 2009, 09:28

De manier waarop de krant in kwestie het onderwerp op de eigen voorpagina oppikt is wanstaltig. En het publiceren van staatsgeheimen is inderdaad een misdrijf. Maar dat betekent dus dat alles in de doofpot kan worden gestopt door er ‘staatsgeheim’ op te stempelen. Wie maakt die afweging? Wat zijn de belangen? Zo’n doofpot omkeren en de inhoud openbaren behoort nu eenmaal tot het journalistieke takenpakket.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.