— woensdag 18 februari 2015, 13:29 | 0 reacties, praat mee

Staat blijft bij noodzaak bewaarplicht

De Nederlandse overheid heeft voldoende waarborgen ingebouwd om te garanderen dat gegevens die via de zogeheten bewaarplicht worden opgeslagen, niet zomaar worden opgevraagd. Dat stelt althans een van de advocaten die namens de Nederlandse Staat optrad in een rechtszaak over de verzameldrift. Een groep van maatschappelijke organisaties, waar onder de NVJ, en juristen stond vandaag tegenover de Staat in de rechtszaal. De overheid bewaart de gegevens niet zelf - dat gebeurt door de internet- en telecombedrijven. Een eventuele dataverzoek is bovendien omkleed met waarborgen, aldus Cécile Bitter, die namens de Staat optrad. De groep eisers noemt dat onzin. Zij willen dat de bewaarplicht wordt afgeschaft en de Staat daarmee simpelweg de Europese wetgeving volgt, stelt advocaat Fulco Blokhuis, die namens de eisers optreedt. Advocaat Otto Volgenant, die eveneens namens de eisers pleit, stelt dat noodzaak en effectiviteit van de bewaarplicht bovendien niet zijn aangetoond. Laatste wijziging: 18 februari 2015, 16:02

Aanbieders van internet en telecom worden door de huidige situatie bovendien in een onmogelijke situatie gebracht, stelt Blokhuis: “Of ze schenden de privacy van burgers, of ze riskeren een boete van het Agentschap van Telecom van 450.000 euro.” Bitter brengt tegen de klachten in dat privacy een serieuze zaak is, maar de bestrijding van misdaad óók. Bovendien vindt steeds meer misdaad online plaats.

Op Europees niveau werd de bewaarplicht al in april 2014 ongeldig verklaard, maar de overheid houdt de bewaarplicht desondanks in stand. “We zijn inmiddels een jaar verder, en er ligt nog niet eens een wetsvoorstel”, citeert technologiesite Tweakers advocaat Volgenant.

In april vorig jaar werd de Europese bewaarplicht - waar het Nederlandse beleid van is afgeleid - buitenproportioneel en privacyschendend genoemd. Diverse landen stopten daarna met het verplicht laten verzamelen van gegevens over diverse vormen van communicatie door telecom- en internetaanbieders. Nederland liet de bewaarplicht echter bestaan; minister Opstelten van Justitie wil via een wetswijziging de bewaarplicht overeind houden, al noemt het College Bescherming Persoongegevens de argumentatie onvoldoende.

De Staat stelt dat alleen gegevens óver communicatie (wie sprak met wie, op welk tijdstip en hoe lang) worden bewaard en niets over de inhoud van die gesprekken. Organisaties als de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wijzen op het verkillende effect dat enkel het vastleggen die informatie al heeft op contacten tussen klokkenluiders en journalisten. Informatie over mailverkeer en andere communicatie is in dat geval voor de goed verstaander al genoeg indirect bewijs.

“Hoe moet een journalist een afspraak maken met een klokkenluider over misstanden bij de overheid?” vraagt de NVJ zich hardop af. Bron noch journalist heeft de garantie dat informatie over het contact geheim blijft.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak.

 

Bekijk meer van

Opstelten

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.