— donderdag 15 juli 2010, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Wikileaks zoekt onderdak in Zweden

Julian Assange, oprichter van de site Wikileaks, wil kijken of hij in Zweden een 'data-toevluchtsoord' kan stichten. Wikileaks specialiseert zich in het verspreiden van vertrouwelijke documenten, die belanghebbenden (overheden en bedrijven) liever geheim willen houden. De site kwam in het nieuws met brisante documenten rond het Trafigura-gifschandaal en recentelijk de publicatie van een geheime video van het Amerikaanse leger. Wikileaks ligt al langer onder vuur wegens deze onthullingen, maar door de site in Zweden te parkeren, zou het goeddeels worden gevrijwaard van juridische procedures. Ook IJsland werkt aan een omgeving waar media veilig hun werk kunnen doen, door vergaande wetgeving op bronbescherming. Een soldaat die de video vermoedelijk lekte aan Wikileaks, zit inmiddels vast. De Verenigde Staten hebben aangegeven graag met Assange te willen spreken, maar zolang het risico bestaat dat hij wordt opgepakt, reist hij enkel binnen Europa.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.