— woensdag 5 juni 2019, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Sportjournalist Ed van Opzeeland (91) overleden

Sportjournalist Ed van Opzeeland in 2015 | Pim Westerweel

Afgelopen dinsdag is sportjournalist Ed van Opzeeland overleden. Hij schreef sinds de jaren vijftig sportboeken, deed wedstrijdverslagen voor voetbal, basket- en honkbal. Hij werkte verder voor Sport in Beeld, later Studio Sport. Van Opzeeland bedacht die naam toen Sport in Beeld verdween.

Van Opzeeland was in 1968 ook aanwezig bij de Olympische Spelen in Mexico, waar de honderden doden vielen bij demonstraties tegen de hoge kosten van het evenement. De site Sportgeschiedenis heeft een uitgebreid, lezenswaardig en multimediaal aangekleed overzicht van Van Opzeelands lange carrière.

Over het ‘Bloedbad van Tlatelolco’ zei de sportjournalist: “Voor de Spelen begonnen, was ik al in Mexico. Om sfeerreportages te maken, samen met de fotograaf Ed van der Elsken. We stonden te kijken naar de grote demonstratie van studenten en arbeiders. Opeens ontstond er paniek. Iemand riep: Ze sluiten ons in! Ik zag helikopters in de lucht, die het vuur openden op de menigte. Onvoorstelbaar. Plots waren er ook tanks. Van alle kanten werd geschoten. Van der Elsken en ik probeerden bescherming te zoeken. We doken onder een vrachtwagen.”

Onder die vrachtwagen bleek ook journalist Oriana Fallaci te liggen. Zij was geraakt door rondvliegende kogels. “Ik herkende haar, ze was een bijzondere verschijning. Fallaci was heel rustig. Dat werkte op mij als een tranquilizer.” Van Opzeeland en Van der Elsken zochten haar later in het ziekenhuis op.

Van Opzeeland is 91 jaar geworden. Meer bij Sportgeschiedenis / NOS

Bekijk meer van

Studio Sport Ed van Opzeeland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.