word studentlid

— donderdag 13 oktober 2022, 07:36 | 0 reacties, praat mee

Spoorloos-presentator Derk Bolt betwijfelt of fixer mensen oplichtte: foutmarge mag er zijn

Spoorloos-presentator Derk Bolt betwijfelt of fixer mensen oplichtte: foutmarge mag er zijn
© ANP/MISCHA SCHOEMAKER

Spoorloos-presentator Derk Bolt blijft geloven in fixer Edwin Vela, die voor het programma van KRO-NCRV een aantal deelnemers in Colombia niet aan de juiste biologische familie heeft gekoppeld. In de talkshow Khalid & Sophie verdedigt Bolt zijn contactpersoon in Zuid-Amerika. Laatste wijziging: 13 oktober 2022, 07:39

De ophef rondom Spoorloos ontstond door een uitzending van misdaadjournalist Kees van der Spek, die in zijn programma Oplichters Aangepakt aantoonde dat er mensen in Colombia door een vermeend frauduleuze tussenpersoon aan de verkeerde biologische ouders zouden zijn gekoppeld.

“Ik trek de uitzending van Kees van der Spek niet in twijfel, ik trek in twijfel dat deze man (Vela, red.) iemand opgelicht heeft”, reageert Bolt woensdagavond op de vraag of hij de uitkomst van de mismatches in twijfel trekt. “Edwin Vela dacht ook dat hij iemand aan de juiste persoon had gekoppeld.”

Volgens Bolt kan het - net zoals in de medische wereld - voorkomen dat er een mismatch is. “Het is heel tragisch als er een mismatch is, maar sommige dingen kan je niet voorkomen. Die foutmarge mag je hebben”, vindt hij.

‘Er zijn veel vragen’
KRO-NRCV heeft op de website van de omroep een speciale pagina ingericht voor mensen die vragen hebben over Spoorloos.

“De afgelopen dagen is er veel verschenen in de pers over Spoorloos, er zijn veel vragen en die hebben wij ook”, begint de verklaring van KRO-NCRV. “Onze eerste zorg nu is het welzijn van betrokken oud-deelnemers. Wij willen er voor hen zijn en hen ondersteunen bij eventuele twijfels over hun afkomst. Daar gaan we ons nu op richten.”

Daarnaast laat de omroep weten “gedegen te onderzoeken wat er nu precies is gebeurd”. Oud-deelnemers die zich zorgen maken, kunnen volgens KRO-NRCV contact opnemen met de redactie van Spoorloos. Maandag liet KRO-NCRV weten dat het “plaatselijke mensen” die meewerken aan Spoorloos “zorgvuldiger” gaat volgen.

Bekijk meer van

Spoorloos Derk Bolt

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.