— donderdag 30 maart 2017, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Spaanse vrouw krijgt jaar gevangenisstraf om Twitter-grappen

Cassandra Vera in afwachting van de uitspraak bij rechtbank Audiencia Nacional in Madrid | Ballesteros / EPA

In Spanje is met verbazing en boosheid gereageerd op de veroordeling van een 21-jarige vrouw vanwege een reeks grappen op Twitter. Ze is veroordeeld tot één jaar cel vanwege "het verheerlijken van terreur en het vernederen van slachtoffers van terreur." Laatste wijziging: 30 maart 2017, 10:55

Cassandra Vera maakte tussen 2013 en 2016 in dertien tweets grappen over de moordaanslag in 1973 van de Spaanse premier Luis Carrero Blanco, die diende in het kabinet van dictator Francisco Franco. Blanco zou Franco waarschijnlijk opvolgen maar werd op 20 december 1973 met een autobom gedood.

De bom was zo krachtig dat de auto over het dak van een kerk werd gelanceerd. Vera grapte over de bemoeienis van ETA met het Spaanse ruimteprogramma en vroeg zich in een andere tweet af of Blanco nu wellicht naar de toekomst was gereisd, net als de vliegende auto uit Back To The Future.

Dat Vera werd aangeklaagd en nu is veroordeeld heeft in Spanje veel ophef veroorzaakt: linkse partijen zien er een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting in. Opmerkelijk genoeg stuurde de kleindochter van Blanco afgelopen januari een steunbetuiging naar El País. Ze noemde Vera’s grappen onsmakelijk maar geen reden tot juridische stappen.

Vera zal vermoedelijk niet de gevangenis in hoeven: in Spanje worden bestraften die geen geweld hebben gebruikt en een straf van minder dan twee jaar kregen opgelegd niet opgesloten. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Twitter Spanje

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.