Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 22 november 2023, 07:31 | 0 reacties, praat mee

Soap komt tot een einde: Sam Altman keert weer terug als topman van OpenAI

© ANP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Sam Altman keert toch weer terug als topman van OpenAI. Het bestuur van het snel gegroeide bedrijf in kunstmatige intelligentie stuurde hem eind vorige week onverwachts weg. Laatste wijziging: 22 november 2023, 10:18

Nu zegt OpenAI een overeenkomst te hebben gesloten met Altman over zijn terugkeer. Daarbij komt er ook een nieuw bestuur. Volgens The Information zou Altman wel zijn zetel in het bestuur hebben opgegeven en toegezegd om mee te willen werken aan een intern onderzoek.

Vrijdag werd topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI onverwacht ontslagen, omdat het bestuur geen vertrouwen meer in hem had. Hij was volgens het bestuur niet altijd openhartig in zijn communicatie.

Maandagochtend werd bekend dat hij aan de slag zou gaan bij softwareconcern Microsoft, om daar leiding te geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie. Het personeel was het niet eens met de gang van zaken en wilde Altman terug als topman, schreven ze in de brief gericht aan het bestuur van OpenAI.

“We kunnen jullie verzekeren dat ons belangrijkste doel het herenigen van OpenAI blijft en dat er actief discussies aan de gang zijn”, zegt Makanju volgens persbureau Bloomberg in de memo.

Een van de ondertekenaars van de brief van het OpenAI-personeel is bestuurslid Ilya Sutskever. Hij is medeverantwoordelijk voor het vertrek van Altman, maar zegt nu spijt te hebben. “Ik betreur ten zeerste mijn deelname aan de handelingen van het bestuur. Het was nooit mijn bedoeling om OpenAI schade te berokkenen. Ik hou van alles wat we samen hebben opgebouwd en ik zal er alles aan doen om het bedrijf te herenigen”, schrijft Sutskever op X.

Greg Brockman, medeoprichter van OpenAI, stapte na het ontslag van Altman zelf ook op en gaat samen met hem aan de slag bij Microsoft. Het bestuur van OpenAI heeft Emmett Shear aangesteld als nieuwe topman. Hij is medeoprichter en voormalige baas van videostreamingsite Twitch.

Bekijk meer van

Sam Altman OpenAI

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.