training eu starters

— donderdag 25 mei 2023, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Maker ChatGPT vertrekt mogelijk uit EU bij te strenge regels

Sam Altman

UPDATE OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, zou kunnen overwegen om de Europese Unie te verlaten als het Amerikaanse bedrijf niet kan voldoen aan de in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Sam Altman gezegd tegen persbureau Reuters. "Het huidige ontwerp van de AI-wet van de EU zou te veel reguleren, maar we hebben gehoord dat dit zal worden teruggetrokken", verklaarde Altman. "Ze praten er nog steeds over", benadrukte hij daarbij. Laatste wijziging: 25 mei 2023, 10:29

ChatGPT gebruikt AI om logisch klinkende teksten te schrijven. In korte tijd baarde het systeem veel opzien door teksten te creëren die lastig te onderscheiden zijn van werk van mensen. De EU wil als eerste wereldwijd regels stellen voor de baanbrekende techniek, die veel belooft maar ook grote zorgen baart. Uitwassen van AI zoals de Chinese burgervolgsystemen waarmee gedrag wordt beloond en gestraft, mogen wat Brussel betreft bijvoorbeeld de EU niet inkomen.

Europarlementariërs bereikten eerder deze maand een overeenstemming over het ontwerp van de nieuwe wet. Maar daarmee is deze er nog niet. Er moet nog worden gedebatteerd tussen de vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie om de laatste details uit te werken. “Er is zoveel dat ze zouden kunnen doen”, benadrukt Altman. Hij noemt als voorbeeld dat de definitie nog wat aangepast zou kunnen worden van AI-systemen voor algemene doeleinden. “Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan”, aldus de OpenAI-topman.

Meerdere Nederlandse bedrijven hebben intern al regels of richtlijnen opgesteld voor het gebruik van ChatGPT door het personeel. Dat constateert cybersecuritybedrijf Kaspersky op basis van een online-enquête onder duizend Nederlanders. Een ruime meerderheid zei dat er op hun werk al regels zijn. Wel vonden sommige respondenten die regels nog onduidelijk en er was ook nog een grote groep waar heldere afspraken op het werk ontbraken.

“Bekend is dat output van ChatGPT niet altijd klopt, wat ervoor kan zorgen dat desinformatie snel gedeeld wordt, met alle gevolgen van dien”, zegt Kaspersky-onderzoeker Jornt van der Wiel. “Om die reden is het belangrijk om open te communiceren over je gebruik van tools zoals ChatGPT tegenover je werkgever of leidinggevende. Voor de werkgever is het op zijn beurt belangrijk dat er zo snel mogelijk richtlijnen en regels worden opgesteld zodat werknemers, wanneer zij dat mogen en kunnen, veilig gebruik kunnen maken van AI-tools.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.