persveilig seminar

— woensdag 15 februari 2017, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Snowden leidt project om media te helpen met veilige communicatie

In 2014 schoof klokkenluider Edward Snowden per videoconferentie aan bij de Big Brother Awards | Evert Elzinga / ANP

Klokkenluider Edward Snowden heeft het afgelopen jaar - op afstand - leiding gegeven aan een project van een non-profit in Californië, met als doel middelen te bouwen voor de media om zich te verweren tegen nieuwsgierige inlichtingendiensten en door vijandige mogendheden gesponsorde hackers. Laatste wijziging: 15 februari 2017, 11:03

Snowden stelt dat vertrouwelijke communicatie tussen bronnen en journalisten belangrijker dan ooit is, maar dat de technische vaardigheden inmiddels een expertise vereisen waar redacties simpelweg het budget en de vaardigheden niet voor hebben. “We proberen heel specifiek niche-gereedschap aan te bieden die het speelveld wat eerlijker maken”, aldus Snowden tegenover technologiemagazine Wired.

Bij het Californische Freedom of the Press Foundation werken tien vaste medewerkers en diverse freelance programmeurs. Snowden biedt leiding aan de groep vanuit Rusland, waar hij sinds zijn lek van documenten over de werkwijze van inlichtingendiensten asiel kreeg. De stichting geeft ook praktische trainingen.

De bedoeling is dat redacties het gereedschap voor versleutelde (video)communicatie met enkele klikken kan installeren. “Het idee is dat meer schilderen-per-nummer wordt, tegenover zelf Picasso te moeten worden”, aldus Snowden. Wanneer de tools precies beschikbaar komen is niet bekend; een crowdfundingsactie voor de financiering ervan loopt nog.

Met president Trump aan de macht (en onthullingen dat zijn regering innige contacten met Rusland onderhoudt) groeit de kans dat Poetin de klokkenluider “als cadeautje” uitzet. “Als ik me alleen maar zorgen maakte over mijn eigen persoonlijke veiligheid, had ik Hawaï [waar Snowden voorheen woonde, red.] nooit verlaten.” Meer bij Wired

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.