— vrijdag 6 februari 2015, 15:06 | 0 reacties, praat mee

GCHQ mocht NSA-data niet gebruiken

Onrechtmatig. Zo noemt de Investigative Powers Tribunal (IPT), de toezichthouder op de Britse geheime diensten, de handeling van van de Britse veiligheidsdienst GCHQ om onderschepte telefoon- en internetdata van de Amerikaanse inlichtingsdienst NSA te gebruiken. Onder andere de burgerrechten organisaties Liberty, Bytes for All, Amnesty International en Privacy International hadden de klacht ingediend na de onthullingen van de Amerikaanse NSA-klokkenluider Edward Snowden. Het is de eerste keer in vijftien jaar tijd dat het tribunaal een uitspraak deed tegen een van de veiligheidsdiensten (naast GCHQ MI5 en MI6). Uit de uitspraak zou volgens The Guardian ook blijken dat GCHQ sinds 2007 tot en met 2014 de wet overtrad en mensenrechten schond. De grootschalige inzamelprogramma's voor internetdata worden wel als legaal gezien, zo oordeelt de toezichthouder.

Bekijk meer van

NSA GCHQ Edward Snowden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.