word studentlid

— woensdag 2 maart 2022, 10:53 | 0 reacties, praat mee

Smaadzaak Palin versus New York Times definitief naar prullenbak verwezen

Smaadzaak Palin versus New York Times definitief naar prullenbak verwezen
Reuters

Rechter Jed Rakoff heeft - zoals aangekondigd - een smaadzaak van oud-gouverneur Sarah Palin tegen dagblad de New York Times geseponeerd. Ook de jury in de zaak zag geen kwade opzet achter een vergissing in een hoofdredactioneel, dat binnen enkele uren werd rechtgezet. Laatste wijziging: 2 maart 2022, 10:58

Rakoff had zijn voornemen om de zaak te seponeren eerder al gedeeld. In het gisteren verschenen oordeel [hier in .pdf-formaat te lezen] schrijft Rakoff dat elke rechtbank de plicht heeft aanklachten niet enkel te wegen op juridische basis, maar ook te verzekeren dat zaken op basis van “fundamenteel onvoldoende bewijs” niet resulteren in beperking van vrijheid van meningsuiting.

Hij verwijst naar eerdere jurisprudentie die zo’n afweging verplichten in zaken rondom publieke figuren of kwesties van maatschappelijk belang.

Centraal stond een hoofdredactioneel America’s Lethal Politics. In dat hoofdredactioneel commentaar uit 2017 werd toegenomen gewelddadige symboliek in de Amerikaanse politiek betreurd, nadat Palins campagneteam flyers had verspreid over haar Democratische concurrenten voor de gouverneurspositie.

De krant meldde korte tijd dat Palin een vizier op hoofden van haar politieke concurrenten had gezet. Het ging daarbij echter om illustraties bij kiesdistricten. De fout werd hersteld, maar Palin begon een eerste zaak wegens smaad.

Rakoff stelde eerder dat de New York Times wel blunders heeft begaan in het redactionele proces en het hem niet verbaast dat Palin een rechtszaak begon. “De wet legt de lat echter heel hoog wat betreft kwaadaardige opzet. In deze zaak is die drempel niet bereikt”, schreef Rakoff vorige maand.

Het Amerikaanse Knight First Amendment Institute, dat principiële zaken rond de vrijheid van meningsuiting steunt, stelt in een verklaring dat media nu eenmaal fouten maken. “Persvrijheid kan niet overleven zonder de ademruimte voor dit soort vergissingen, zoals het Hooggerechtshof ruim een halve eeuw geleden al erkende. Als de Times hier verantwoordelijk was gehouden, zou dat deze ademruimte en de persvrijheid ernstig hebben beperkt.”

Bekijk meer van

Sarah Palin New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.