word studentlid

— woensdag 16 februari 2022, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Palin versus NYT: ook de jury ziet geen kwade opzet achter fout in hoofdredactioneel

Palin versus NYT: ook de jury ziet geen kwade opzet achter fout in hoofdredactioneel
Voormalig chef Opinie James Bennet arriveert dinsdag bij de rechtbank. Zijn vergissing leidde tot een vijf jaar slepende smaadzaak tegen zijn toenmalige werkgever. | AFP

Na vijf uur beraad heeft ook de jury in een smaadzaak van oud-gouverneur Sarah Palin tegen dagblad New York Times geoordeeld dat van smaad geen sprake was. Eerder had de rechter in de zaak al aangekondigd de zaak te zullen seponeren. Een beroep ligt voor de hand, maar Palin heeft daarover nog geen besluit genomen. Laatste wijziging: 16 februari 2022, 09:37

Zelfs een gang naar het Hooggerechtshof ligt open, maar is twijfelachtig, aangezien zowel rechter als jury tot dezelfde conclusie kwamen. Palin kan daar proberen om de huidige definitie van smaad (vastgesteld in 1964) te laten herzien, maar experts achten die kans klein.

De rechter stelde dat New York Times wel blunders heeft begaan in het redactionele proces en het hem niet verbaast dat Palin een rechtszaak begon. “De wet legt de lat echter heel hoog wat betreft kwaadaardige opzet”, aldus Rakoff. “In deze zaak is die drempel niet bereikt.”

Centraal stond een fout in een hoofdredactioneel commentaar, waarbij de krant korte tijd meldde dat Palins campagne-flyers afbeeldingen bevatten van haar politieke concurrenten in het draadkruis van een geweer. Het bleek enkel te gaan om ‘districten in het vizier’.

De fout werd snel herstel maar Palin vond dat ze ten onrechte van ophitsing werd beschuldigd. De vergissing werd snel hersteld en toenmalig chef Opinie James Bennet heeft bij herhaling excuses aangeboden. Onder meer een e-mail van 5 uur ‘s ochtends waarin Bennet vraagt om herstel en rectificaties in het stuk en op sociale media zouden aantonen hoe serieus de New York Times de vergissing nam.

Van kwade opzet was geen sprake, menen dus jury en rechter.

Volgens New York Times-uitgever Meredith Kopit Levien is de uitspraak een opsteker voor de journalistiek en een “goede dag voor de vrije pers”. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

Sarah Palin New York Times

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.