— woensdag 14 april 2021, 10:46 | 0 reacties, praat mee

SIDN fonds trekt beurs voor meer inzicht in desinformatie: 50.000 euro per project

EPA

Het SIDN fonds roept partijen op voorstellen in te dienen voor tools en instrumenten waarmee desinformatie valt te bestrijden. Per project staat 50.000 euro subsidie ter beschikking. De resultaten en gereedschappen komen daarna voor iedereen beschikbaar. Ingediende projecten moeten bredere maatschappelijke betekenis en impact hebben. Laatste wijziging: 14 april 2021, 10:48

Het fonds, in 2014 opgericht door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (de organisatie waar .nl-domeinen worden vastgelegd, red.) investeert regelmatig in dit soort projecten. Desinformatie is een groeiend probleem, stelt het fonds, met een verwijzing naar de recente Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum.

“De vertrouwde instellingen en informatiepoortwachters uit het verleden zijn onvoldoende in staat om schadelijke of misleidende informatie te identificeren, effectief te checken of te duiden. De journalistiek is niet langer de belangrijkste producent en arbiter van feiten, omdat de productie en verspreiding van informatie nu in handen is van iedereen met een internetverbinding”, aldus het fonds in hun oproep.

In Nederland is de problematiek vooralsnog beperkt, maar het SIDN fonds stelt dat ook hier de voedingsbodem en een technologisch ecosysteem voor de verspreiding van desinformatie aanwezig is.

Projecten die binnen deze call meedingen zouden antwoord moeten geven op vragen als de werking van algoritmes bij het verspreiden van desinformatie, wie zit er achter desinformatie en wat zijn hun drijfveren.

Welk gereedschap is er - of zou er moeten komen - om internetgebruikers en journalisten meer grip geven op het fenomeen desinformatie? “We zijn op zoek naar nieuwe tools, maar steunen ook het breder toegankelijk maken van beschikbare, bestaande tools”, aldus het fonds.

Uiterlijk 3 mei aanstaande moeten alle aanvragen binnen zijn. Per project, dat binnen een jaar afgerond moet zijn, is 50.000 euro beschikbaar. Voorwaarden en andere informatie is te vinden op de site van SIDN fonds.

Bekijk meer van

SIDN fonds SIDN nepnieuws

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.