PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 26 maart 2020, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Onderzoek: onzekerheid in data ruiterlijk erkennen maakt berichtgeving beter

EPA

Journalisten moeten comfortabeler worden met onzekerheid in cijfers en feiten, of het nu gaat over het coronavirus of onderwerpen als immigratie, werkloosheidscijfers of klimaatverandering. Data bevatten altijd ruis, maar journalisten, wetenschappers en andere experts zijn nu te bang om dat te erkennen. Laatste wijziging: 26 maart 2020, 09:40

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, die met 5780 deelnemers onderzochten of het waar is dat ruiterlijk erkennen van dit schemergebied in data het publiek alleen maar verwart en vertrouwen in de berichtgeving ondergraaft.

Dat valt mee, aldus de onderzoekers, die stellen dat vasthouden aan absolute zekerheden in verslaggeving bijna als doctrine wordt gezien, maar in werkelijkheid nauwelijks is onderzocht.

Er zijn manieren om de onderzekerheid in cijfers en feiten te benoemen, zonder die negatieve bij-effecten. “Wanneer je een bepaald getal bericht, is het accurater om daarbij aan te geven hoe groot de onzekerheid van dat getal is. Het publiek krijg zo betere informatie. In tijden van nepnieuws kan dat juist het vertrouwen laten groeien”, aldus onderzoeker Sander van der Linden.

“Desinformatie lijkt vaak heel concreet en nepnieuws speelt met het idee van absolute zekerheid”, aldus Van der Linden. Meer bij Cambridge University

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.