— vrijdag 15 januari 2021, 09:55 | 1 reactie, praat mee

Shula Rijxman over controversiële OP1-uitzending met Thierry Baudet

© Dirk Hol / ANP

"Ik vind dat je iedereen moet uitnodigen, we zijn er ook voor iedereen. Maar als iemand een onwaarheid uitspreekt moet je het tegendeel laten zien." Dat zegt Rijxman in een interview met NU.nl als reactie op de controversiële uitzending van talkshow Op1 met Thierry Baudet en Wybren van Haga, afgelopen zondag.

De uitzending werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder, die zich tot de vriendengroep van Baudet kan rekenen. De uitzending verliep rommelig. Volgens critici werd er niet genoeg ingegrepen door de presenatoren toen Baudet onwaarheden vertelden. De aanwezige gasten, microbioloog Rosanne Hertzberger, Financieel Dagblad-journalist Jean Dohmen en caberatier Peter Pannekoek gingen de discussie wel met Baudet en Haga aan.

Rijxman zegt daarover het volgende bij NU.nl: “Het was een pittige uitzending waarin Baudet volgens mij veel fake news bracht. Fake news vertellen en te weinig weerwoord krijgen is in het algemeen niet goed genoeg. Maar dat geldt voor al onze programma’s.”

“WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes (die verantwoordelijk was voor de Op1-uitzending, red.) houdt zich altijd aan de journalistieke codes en is een ongelofelijk goede en integere vent. Ik kan me voorstellen dat Bert gedacht heeft dat het een goede tafel is en dat je het gesprek daarop los moet laten. Ik heb inmiddels begrepen dat dat ook vooraf de bedoeling was.”

“Dat sommigen wellicht vonden dat de uitspraken niet goed weerlegd werden door de presentatoren, maar wel door de gasten, heeft echter niets met de journalistieke codes te maken”, zegt Rijxman verder. “Een talkshow is bovendien wel echt iets anders dan een actualiteitenprogramma. Als er wél sprake zou zijn van het negeren van die codes of het consequent verspreiden van nepnieuws, kun je daar iets van vinden en de ombudsman kan er iets van vinden, maar daar was in dit geval geen sprake van.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Derrick, 17 januari 2021, 11:31

Dat is de ellende met Kelder… zodra er iemand is waar hij op de een of andere manier bevriend mee is dan kan die gast zeggen wat hij/zij wil, Kelder wordt dan zo kritiekloos als zoutloos dieet kan zijn. Daarom is het ook jammer dat hij nu Op1 presenteert. Geef hij een radioporgamma, van mijn poart Radio 6 midden in de nacht!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.