training eu starters

— dinsdag 7 juni 2016, 13:56 | 4 reacties, praat mee

Sectie Dagblad NVJ: Wel solidair met freelancers

De sectie Dagblad van de NVJ is wel solidair met freelancers binnen de vereniging. En steunt acties voor betere tarieven. ‘Het punt dat wij hebben willen maken, is dat wij ze in de oude vorm onacceptabel vonden en dat we van te voren niet zijn geïnformeerd’, zegt Marten de Jongh, voorzitter van de sectie Dagblad. Laatste wijziging: 9 juni 2016, 13:18

Hij reageert op de kritiek die de sectie ten deel viel tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVJ zaterdag in Utrecht. Daar vielen de vijftig aanwezigen over de dagbladjournalisten heen. Vooral omdat de sectie de kritiek op de acties niet alleen aan het hoofdbestuur van de NVJ stuurde, maar tegelijk ook aan Bart Verkade, directeur van De Persgroep. De NVJ-leden verweten hen ook dat ze die dag niet op de vergadering waren om verantwoording daarover af te leggen.

De Jongh: ‘Wij waren er niet omdat we niet verwacht hadden dat er nog commotie zou ontstaan. We hebben de zaak twee keer besproken met het hoofdbestuur en hebben het gevoel dat we weer op één lijn zitten. Voor ons was en is de zaak afgedaan.’

Hij herkent zich ook niet in de kritiek op het optreden van de sectie. ‘Wij hebben voordat de acties begonnen meerdere malen aangeven dat wat we hoorden ons niet verstandig leek. Dat met de verkeerde argumenten en de verkeerde toon alleen de Persgroep zou worden aangepakt’.

‘Nog voordat we daarover in gesprek konden, was de actie van start gegaan. Vervolgens kregen we de brief van Verkade. De inhoud daarvan bevestigde onze vrees. Toen hebben we een brief aan het hoofdbestuur geschreven dat we verbijsterd waren over de acties en ze in hoge mate betreuren. Maar ook dat we het belangrijk vinden dat de NVJ opkomt voor freelancers. Wij zijn niet blind. Wij zien ook dat de markt verandert.’

De brief ging in kopie naar Verkade, wat de sectie zeer kwalijk werd genomen door het hoofdbestuur. Kritiek dien je eerst intern te uiten en niet gelijktijdig met de buitenwereld. De Jongh: ‘Daar zit voor ons de crux. We hebben die kritiek eerder intern aangegeven maar het lukte ons niet om met het hoofdbestuur in gesprek te komen. Toen de kritiek ook bij Verkade lag, lukte dat ineens wel. En is er ook naar ons geluisterd.’

Spijt heeft De Jongh dan ook niet van de brief aan de Persgroep. ‘Ze hadden sowieso antwoord gekregen en ook in lijn met de brief aan het bestuur.’

De indruk die tijdens de ledenvergadering werd gewekt dat de sectie Dagblad intern verdeeld is, wil De Jongh ook wegnemen. ‘Één lid vond de acties van de NVJ wel gepast. Prima. Dat kan. Is ook geen probleem. Daar praten we onderling over’.

De Jongh: ‘Ik heb het idee dat onze kritiek inmiddels wel geland is. En dat we in de toekomst beter communiceren’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Kees Schaepman, 8 juni 2016, 09:48

Ik begrijp hier uit dat het bestuur van de sectie Dagblad liever via Bart Verkade met het hoofdbestuur van de NVJ communiceert dan via de Algemene Ledenvergadering. Dat maakt het voor mij allemaal nog onverteerbaarder.

Evert, 8 juni 2016, 13:45

Jammer dat het kwartje niet gevallen is. Zoals het nu gaat zijn zij de volgende die aan de beurt zijn. Zo worden dan misschien ook wel freelancer! We zitten in een neergaande spiraal en moeten samen staan voor onze inkomsten lijkt mij. Deze publicatie is hier ook weer niet goed voor.
Wakker worden svp

Spinhof, 8 juni 2016, 15:11

Deze reactie van de voorzitter van de sectie Dagblad maakt het er niet fraaier op. Willens en wetens heeft het sectiebestuur de brief met kritiek op de actie doorgestuurd naar de werkgever (Verkade) om zo gehoor te krijgen bij het algemeene bestuur van haar eigen vakbond! Notabene als drukmiddel omdat eerder geen gehoor werd gevonden.
Kleine kinderen gedrag: ik krijg mijn zin niet bij papa, ga ik naar mama of erger naar de meester.

Bovendien is het onverteerbaar dat de Algemene Ledenvergadering zo totaal genegeerd wordt door De Jongh.

Everaers, 10 juni 2016, 14:50

‘Spijt heeft De Jongh dan ook niet van de brief aan de Persgroep’; die dagbladjongens snappen blijkbaar echt niet dat ze met hun cc naar de directie van de Persgroep de onderhandelingspositie van de NVJ hebben ondermijnd!  En dat alleen omdat ze zich door het hoofdbestuur niet goed gehoord voelen? Onacceptabel!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.