banner festival 23

— woensdag 11 mei 2022, 16:20 | 0 reacties, praat mee

Schrijver en journalist Jeroen Brouwers (82) overleden

Jeroen Brouwers is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn uitgever Atlas Contact woensdag weten. De schrijver, essayist en journalist debuteerde in 1964 met de bundel Het mes op de keel. Laatste wijziging: 12 mei 2022, 08:55

Brouwers schreef tientallen boeken en hoorspelen en kreeg zo’n beetje iedere grote Nederlandse literatuurprijs tijdens zijn werkzame leven toegekend.

Al weigerde hij in 2007 Nederlandse Prijs der Letteren in ontvangst te nemen. Het geldbedrag van 16.000 euro was volgens hem een aanfluiting. Nog nooit werd de Prijs der Nederlandse Letteren geweigerd.

Voor zijn carrière als schrijver was hij onder meer journalist bij krantenconcern De Gelderlander en werkte hij mee aan het soldatenblad Salvo. Daarna volgde een aanstelling bij De Geïllustreerde Pers in Amsterdam. Brouwers gaf in interviews vaker aan dat hij in de journalistiek de basis voor zijn schrijverschap had gevonden.

Brouwers voerde daarnaast veel polemieken in Nederlandse dagbladen. De pennenstrijd over zijn roman Bezonken Rood (1984) duurde bijvoorbeeld een half jaar.

Bekijk meer van

Jeroen Brouwers

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.